Mai mult de 20 de miliarde de dolari (17,7 miliarde de euro) au provenit din Germania înapoi în țările de origine, ceea ce reprezintă cu șase miliarde mai mult decât în  anii trecuţi.

În timp ce guvernul german consideră că acesta este un tip de ajutor pentru dezvoltare, deoarece banii se duc direct în locul unde este nevoie: fac posibilă cumpărarea de alimente și îmbrăcăminte și de a plăti vizita medicului și medicamentele în caz de boală. Datorită sprijinului financiar, familiile își pot permite să-și trimită copiii la școală. Uneori banii sunt suficienți pentru a începe o afacere mică.

Dar partidul Alternative pentru Germania (AfD), este de altă părere şi a cerut o investigație în această privință

Potrivit partidului,  ar trebui să fie interzis transferul de bani în țările lor de origine. "Nu poate fi acceptat ca ajutorul de dezvoltare din sistemul social german să finanţeze tările lor", spune purtătorul de cuvânt al AfD, Markus Frohnmaier.  Dar guvernul german consideră că remitențele sunt "promovarea dezvoltării",  notează Die Welt.

Ce este şi mai interesant, sumele anuale trimise din Germania în țările de origine sunt în prezent de peste două ori mai mari decât bugetul Ministerului German pentru Dezvoltare. Și ele sunt aproape echivalente cu suma pe care cetățenii germani care trăiesc și care muncesc în străinătate transferă anual în Germania.