O echipă de cercetători au studiat metoda. Consumul caloric e semnificativ, iar tot ce ai de făcut este să stai și să savurezi momentul. Poți aprinde și lumânări parfumate. Metoda se bazează pe stat în cadă. Mai exact, cercetătorii au demonstrat că o oră petrecută în cada de baie, la o temperatură a apei de 40 de grade, arde 126 de calorii. Comparativ, arzi aceleași calorii dacă alergi doi kilometri sau dacă mergi pe bicicletă patru kilometri.

Dar aceasta metodă este mai eficientă, pentru că reduce nivelul de zahăr din sânge mai bine decât mersul pe bicicletă. Explicația este aceea că încălzirea pasivă ajută la arderea caloriilor, temperetura ridicată din apă ajutând la eliberarea sub șoc a proteinelor.

Doctorul Steve Faulkner și echipa lui de la Loughborough and Leicester Universities au făcut această descoperire surprinzătoare în urmă cu câțiva ani, atunci cercetând modul în care diabetul poate fi controlat. În cercetarea lor ei au comparat o baie fierbinte cu mersul pe bicicletă și au descoperit că activitatea care cere efort mai puțin are de fapt un efect mai benefic asupra organismului.

Experimentul a inclus 10 bărbați fără condiție fizică cărora li s-a cerut să stea în cadă la o temperetaura a apei de 40 de grade. Aceștia au fost monitorizați  în cee ace privește schimbările la nivelului de zahăr în sânge. Într-o altă zi, aceiași participanți la studiu au mers pe bicicletă la o viteză care le-a crescut temperatura corpului cu un grad, pentru a echivala ceea ce s-a întâmplat în timp ce se aflau în cadă.

”Am descoperit că participanții au avut în medie un nivel de glucoză cu 10% mai scăzut după ce au stat în cadă în comparație cu nivelul măsurat după ce au mers pe bicicletă. Nivelul de zahăr din sânge crește după ce mâncăm, ceea ce are un rol important în declanșarea a două tipuri de diabet, de aceea păstrarea lui la un nivel scăzut e foarte important pentru sănătate”, a explicat medicul.