Potrivit specialiştilor în meteorologie, după această perioadă excesiv de caldă, este posibil ca iarna care va urma să fie una grea cu ninsori şi ger.

„Luna octombrie de la început şi până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade fata de normalul climatologic al unei luni octombrie în tara noastră, situând într-adevăr pe locul 2 după luna octombrie a anului 1966 cu o abatere termica pozitiva de 3.8 grade. Rămânem în continuare pe parcursul acestei săptămâni pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie.

Din cauza temperaturilor ridicate din această toamnă, iarna ce va urma va fi una cu temperaturi scăzute, explică specialiștii.

„Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu totii în fiecare iarnă mai nou. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat a avansa mult inspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu insemne neaparat venirea si asternerea definitiva a iernii la noi in tara. Mai putem avea si perioade cu vreme buna”, a declarat Florinela Georgescu, director meteorologie operaţională în cadrul ANM.

Temperaturile medii în această perioadă ar trebui să se încadreze între 13 şi 17 grade, potrivit romaniatv.net