Evenimentul Zilei > Vremea > Meteo-31 iulie. Vremea se schimbă de la o oră la alta. Caniculă, ploi și vijelii
Meteo-31 iulie. Vremea se schimbă de la o oră la alta. Caniculă, ploi și vijelii

Meteo-31 iulie. Vremea se schimbă de la o oră la alta. Caniculă, ploi și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie anunță că și astăzi vremea va fi caniculară în multe zone ale țării. D altfel, meteorologii au emis Cod galben pentru mai multe județe.

Vremea va fi în continuare călduroasă în cea mai mare parte a țării, local caniculară după-amiaza în regiunile sudice, deși valorile termice vor marca o ușoară scădere față de ziua precedentă.

Disconfortul termic se va menține accentuat, îndeosebi în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Banat, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, dar mai ales după-amiaza și în prima parte a nopții vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie, averse și descărcări electrice, local la deal, la munte, în estul, în sudul țării și izolat în restul teritoriului.

Ploile vor avea și caracter torențial, pe suprafețe mici se vor acumula cantități mai importante de apă și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 și 36 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade.

În București, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară după-amiaza, când și disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, deși temperatura aerului va scădea. Cerul va fi variabil, dar din a doua parte a zilei, probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil cu aspect de vijelie, va fi în creștere. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cod Galben de caniculă

Pe durata zilei de vineri, 31 iulie, meteorologii au emis Cod galben de caniculă și disconfort termic în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. În aceste zone temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/1 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Meteorologii precizează că disconfortul termic se va menţine ridicat şi în Banat şi sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

Lista zonelor afectate de Codul galben cuprinde judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, precum şi Municipiul Bucureşti.

Pe de altă parte, în perioada 31 iulie, ora 12:00 – 1 august, ora 2:00, va intra în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică, valabilă în sud-vestul, sudul, estul ţării şi local în centru,ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi, izolat, grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe suprafeţe mici 40 – 50 l/mp.

 

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: