Evenimentul Zilei > Politica > MESAJUL președintelui Klaus Iohannis pentru Forțele AERIENE române
MESAJUL președintelui Klaus Iohannis pentru Forțele AERIENE române

MESAJUL președintelui Klaus Iohannis pentru Forțele AERIENE române

Preşedintele României a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Zilei Forţelor Aeriene, în care vorbeşte despre activitatea celor care "slujesc cu devotament şi dăruire aripile româneşti" şi subliniază că cinstirea eroilor aerului reprezintă semnul nostru de respect pentru înaintaşi.

"Anul 2015 are dublă semnificaţie pentru aviaţia românească. Pe de o parte, la 17 iunie s-au împlinit 105 ani de la primul zbor efectuat cu un avion proiectat şi construit în România, la Arsenalul Armatei, de către Aurel Vlaicu. Pe de altă parte, la 15 septembrie se vor împlini 100 de ani de la înfiinţarea Corpului de Aviaţie Român, momentul în care aviaţia a devenit armă de sine stătătoare în cadrul Armatei României", afirmă președintele Iohannis în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului apreciază că cinstirea eroilor aerului care în cele două războaie s-au jertfit pentru apărarea independenţei şi suveranităţii României este "semnul nostru de respect pentru înaintaşi", dar şi "o garanţie a angajării noastre responsabile faţă de viitor".

"Aviaţia română este pregătită astăzi să facă faţă cu succes provocărilor impuse de statutul României de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, iar rezultatele obţinute sunt unanim apreciate şi recunoscute. La baza succeselor pe care le-aţi obţinut au stat atât dragostea şi devotamentul dumneavoastră faţă de profesia aleasă, cât şi eforturile susţinute pentru reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene", arată Iohannis.

Șeful statului aminteşte, cu acest prilej, contribuţia Forţelor Aeriene în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi din Balcanii de Vest.

"Aviaţia civilă, de transport, aviaţia sportivă şi utilitară au avut şi au un rol important în afirmarea aeronauticii româneşti pe plan internaţional prin dezvoltarea traficului aerian, îmbunătăţirea serviciilor de trafic aerian, creşterea siguranţei navigaţiei şi a siguranţei în exploatare. În prezent, în epoca globalizării, aviaţia militară şi civilă capătă pe deplin o importanţă strategică", adaugă şeful statului.

În finalul mesajului său, preşedintele precizează că, "pentru înaltul profesionalism şi rezultatele remarcabile obţinute în îndeplinirea misiunilor specifice, în semn de apreciere", a dat curs propunerii ministrului Apărării Naţionale pentru decorarea Drapelului de luptă al Statului Major al Forţele Aeriene cu Ordinul "Virtutea Aeronautică" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

"Vă urez tuturor succes în îndeplinirea misiunilor nobile de apărare a cerului patriei şi vă doresc multă sănătate, fericire şi împlinirea aspiraţiilor dumneavoastră! La mulţi ani!", le-a transmis Iohannis.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.