„Cererea unei încetări a focului pe plan mondial şi imediat, care ar permite să se ajungă la pacea şi securitatea necesare pentru a furniza ajutorul necesar, este lăudabilă”, a afirmat Papa la sfârşitul rugăciunii sale săptămânale „Angelus” în piaţa Sf.Petru din Roma, potrivit AFP.

„Sper că această decizie va fi aplicată în mod eficient şi rapid pentru binele numeroaselor persoane care suferă”, a continuat el. „Fie ca această rezoluţie a Consiliului de Securitate să devină un prim pas curajos spre un viitor paşnic”, a adăugat Papa Francisc.

Blocată timp de mai multe luni de China şi SUA, care s-au opus locului acordat în text Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rezoluţia urmăreşte să susţină un apel din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului globală.

Textul cere celor 193 de ţări membre ale ONU „o încetare a ostilităţilor imediată şi generală” în toate conflictele aflate pe agenda Consiliului de Securitate, cu excepţia luptelor împotriva grupărilor jihadiste. El cere „o pauză umanitară pentru cel puţin 90 de zile consecutive” cu scopul de a facilita asistenţa internaţională populaţiilor.