Evenimentul Zilei > Politica > Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru profesorii greviști. Ce spune despre revendicările salariale
Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru profesorii greviști. Ce spune despre revendicările salariale

Mesajul lui Nicolae Ciucă pentru profesorii greviști. Ce spune despre revendicările salariale

Premierul Nicolae Ciucă a comentat greva profesorilor de la Cluj, unde a partiicpat la un eveniment organizat de primarul Emil Boc. El a declarat că nu poate promite profesorilor ceea ce nu se poate realiza, dând de înțeles că nu este dispus să accepte revendicările salariale solicitate. Ciucă și-a arătat disponibilitatea la dialog și a făcut apel la greviști să înțeleagă contextul în care ne aflăm.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații, la Cluj Napoca, în legătură cu rotativa guvernamentală, în cotnextul greivei profesorilor. El a comentat afirmațiile președintelui Klaus Iohannis potrivit căruia, noul guvern va fi înlocuit după ce se vor încheia protestele sindicatelor din Educație. Premierul Nicolae Ciucă a participat la ceremonia de semnare a contractului pentru metroul din Cluj-Napoca, în condițiile în care sindicaliștii din Învățământ protestau în Piața Victoriei.

„Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. Încă de la începutul acestei acţiuni de protest a sindicatelor din Educaţie am căutat să demonstrăm că înţelegem şi că, într-adevăr, profesorii din România (…) merită recunoştinţa noastră şi să fie situaţi pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat (…) că trebuie să fie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a ținut să precizeze că a avut un dialog deschis cu reprezentanții cadrelor didactice, aflate în grevă. El a făcut apel la profesori să înțeleagă că nu se pot face aceleași greșeli din trecut.

„Am rugat şi îi rog în continuare, fac apel să înţeleagă să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani. În acest moment, îi rog încă odată, sincer şi onest (…) nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza. Nu voi face niciodată ceva ce cred că este greşit”, a mai afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a făcut referire la devansarea procedurilor de elaborare a legilor salarizării bugetare, spunând că situația ar putea fi deblocată într-o lună.

Nicolae Ciucă așteaptă să ajungă la București pentru rotativă

Pe de altă parte, întrebat de despre rotativă, Ciucă a declarat că va stabili pașii următori după ce se va întîlni cu colegii din PSD și UDMR, la București.

„Ajung la Bucureşti, discut cu colegii din coaliţie şi luăm o decizie”, a spus Nicolae Ciucă.

El a făcut aceste precizări după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat, mai devreme, la Sibiu, că rotația premierilor va trebui amânată după încheirea negocierilor cu sindicatele din Educație.

„În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (…) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (…) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a spus şeful statului.