"În fiecare an, la 20 iulie, odată cu praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, avem bucuria de a-i sărbători pe cuceritorii spaţiului aerian, care dau dovadă necontenit de curaj şi dăruire. Cinstim astăzi pe cei care au marcat istoria aeronauticii, adevăratele genii creatoare româneşti, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, dar şi pe cei care au continuat aceste începuturi, prin munca şi eforturile lor extraordinare. Aviatorii români au scris pagini de glorie în timpul celor două războaie mondiale, luptând şi jertfindu-se pentru libertatea pământului românesc, şi reprezintă un exemplu demn de urmat pentru noi şi pentru generaţiile viitoare", spune şeful statului. 

Potrivit acestuia, militarii români aviatori care participă la acţiuni cu mare grad de risc, sub egida ONU, OSCE, NATO şi a Uniunii Europene, se remarcă prin profesionalism şi dăruire, demonstrând că sunt parteneri de încredere, capabili să facă faţă oricărei situaţii, într-un mediu caracterizat de o dinamică fără precedent a provocărilor de securitate. 

"Azi, în zi de sărbătoare, se cuvine să le aducem cele mai sincere mulţumiri, precum şi recunoştinţa noastră şi celor care, indiferent de momentul în care sunt chemaţi, răspund prezent – aviatorilor care participă, alături de personalul de specialitate, la intervenţii de urgenţă şi la misiuni aero-medicale. Nu în ultimul rând, aducem mulţumirile noastre minunaţilor oameni care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aviaţiei civile de transport, aviaţiei sportive sau celei utilitare. Lumea în care trăim, marcată de fenomene complexe, ar fi de neconceput fără activitatea acestora", precizează şeful statului. 

El susţine că seriozitatea absolută şi responsabilitatea sunt piloni de bază ai activităţii aviatorilor. 

"Profesia pe care v-aţi ales-o înseamnă – pe lângă o imensă dragoste faţă de zbor – solicitare maximă, pregătire profesională continuă, multe restricţii şi renunţări. Este profesia în care nu se poate greşi şi de aceea ştim că seriozitatea absolută şi responsabilitatea sunt piloni de bază ai activităţii dumneavoastră", arată Iohannis. 

Şeful statului transmite felicitări aviatorilor pentru felul în care, dintotdeauna, în orice împrejurare, au ştiut să-şi îndeplinească misiunile.