Evenimentul Zilei > Social > Mesajele private, probe în procesul de divorţ. Decizie controversată a Curții Europene a Drepturilor Omului
Mesajele private, probe în procesul de divorţ. Decizie controversată a Curții Europene a Drepturilor Omului

Mesajele private, probe în procesul de divorţ. Decizie controversată a Curții Europene a Drepturilor Omului

Mesajele postate de o persoană căsătorită pe site-urile de întâlniri amoroase pot fi folosite la divorț ca dovezi de infidelitate.

Și asta chiar dacă aceste mesaje sunt procurate ilegal. Așa a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Tptul a pornit de la un proces de divorț. Un bărbat din Spania a interceptat mesajele postate de soţia sa portugheză pe site-urile de întâlniri şi le-a prezentat tribunalului care le judeca divorţul.

Divorțul care s-a transformat într-un precedent important

Judecătorul a preferat să nu le ia în considerare, iar femeia l-a dat în judecată pe fostul soţ pentru violarea intimităţii. Tribunalul l-a achitat, însă, pe bărbat, aşa că femeia s-a adresat Curții de la Strasbourg.

Instanța a recunoscut că divulgarea, fără consimţământ, a mesajelor personale este, într-adevăr, o faptă gravă. Dar susție că e vorba de consecinţe „limitate”, întrucât mesajele au fost văzute doar de judecător şi nu au fost făcute publice, notează observatornews.ro.

Scade rata divorțului?

Chiar dacă vă așteptați ca internetul și site-urile de întâlniri să fie la baza unui număr record de divorțuri, realitatea e alta.
Potrivit unor studii publicate în Statele Unite (țară în care site-urile de ăntâlniri se bucură de mare succes) arată că rata divorțului scade de fapt. Potrivit unui studiu din 2016 al Time, divorțurile din Statele Unite au scăzut de la 17,6 divorțuri pentru fiecare 1.000 de femei căsătorite în 2014, la 16,9 în 2015. Este o scădere mică, dar această tendință statistică se menține, astfel încât rata divorțului se află în prezent la cel mai scăzut punct din ultimii 40 de ani,

Mai mult, alte studii au ajuns la concluzia că acele cupluri căsătorite care s-au întâlnit online sunt puțin mai mulțumite de căsătoriile lor decât cele care s-au întâlnit prima dată offline.

Ar putea exista o serie de motive pentru acest lucru, unul fiind faptul că aplicațiile de întâlnire ne conectează cu persoane pe care altfel probabil nu le-am fi întâlnit niciodată.

Creșterea întâlnirilor online și a rețelelor de socializare a deschis efectiv o nouă lume a posibilităților în ceea ce privește relațiile, depășind bariere precum timpul și distanța . Întâlnirile online au extins selecția potențialilor partenerimai mult ca niciodată. Astăzi, relațiile nu se mai limitează la prieteni, prieteni ai prietenilor și așa mai departe, scrie texasdivorcelawyerblog.com.