„Comemorăm astăzi – cu același vertij mereu reînnoit în fața prăpastiei ororii – pogromul de la Iași, pentru a nu uita niciodată această parte din cea mai mare crimă împotriva umanității. Barbaria nu a cunoscut limite : urmărea să nimicească viața, să umilească ființele, să mutileze trupurile ; în număr cât mai mare, cât de repede posibil!

Dar astăzi, nu este vorba doar de un act de memorie, de amintirea celor morți, este un act de vigilență, un îndemn imperativ la luciditate și la curaj ; pentru astăzi și, bineînțeles, pentru mâine. În aceste momente dificile pentru Europa, în care naționalismele ne amenință cu o orbire periculoasă, este datoria noastră să facem din memorie un scut pentru viitor”, arată ambasadorul în mesajul transmis Evz de reprezentnața diplomatică în țara noastră.

Saint-Paul salută, în mod special, Institutul național Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului în România și aduce un omagiu tuturor celor care au contribuit la președinția Alianței internaționale pentru memoria Holocaustului (IHRA) asigurată în acest an de către România. „Mă înclin în fața muncii zilnice a reprezentanților comunităților, cultelor și autorităților române. Franța va continua să susțină aceste eforturi, așa cum a fost mereu alături de România pe tot parcursul acestei munci dedicate memoriei”

În final, diplomatul citează un istoric francez născut la București, profesorul Carol Iancu, care spunea acum 5 ani, la un colocviu internațional, pe care l-a organizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la pogromul de la Iași: „În timpul momentelor „de noapte și ceață ne trebuie fascicule de lumină”. Această lumină, reapare mai ales în  momentele solemne de memorie, precum cel de astăzi. Să nu uităm niciodată!”.  

Alena Grand, consilier de presă și comunicare la Ambasada Franței din România, a depus, azi, o coroană de flori la cimitirul evreiesc din Iași, în numele ambasadorului François Saint-Paul, care „regretă profund faptul că nu putut fi prezent la ceremoniile comemorative”, deoarece se află în Franța la colocviul de afaceri Rencontres Roumanie 2016.