“Ne confruntăm cu un instrument important pentru detectarea și întreruperea lanțurilor de infecții și cu cât participă mai multe persoane, cu atât beneficiul este mai mare”, a spus cancelarul în discursul său săptămânal, în care a dat asigurări că aplicația, care este descărcată pe telefoane mobile, nu compromite datele personale ale utilizatorilor săi.

“Nu există recompense pentru utilizarea acesteia sau dezavantaje dacă cineva decide să nu o facă”, a explicat cancelarul, înainte de a aminti că aplicația este concepută ca un perete destinat doar să detecteze dacă utilizatorii au fost la mai puțin de doi metri distanță pentru un anumit timp.

Dacă un utilizator este testat pozitiv și indică acest lucru în aplicație, sistemul informează alți utilizatori că au fost apropiați de o persoană infectată. În acest caz, este posibil să se detecteze un caz de coronavirus fără simptome, iar costurile vor fi suportate de asigurarea de sănătate. Aplicaţia a fost descarcat de mai mult de nouă milioane de ori.

“Aplicația poate deveni acum tovarășul și protectorul nostru”, a declarat Merkel. În opinia sa, fără acest ajutor tehnic, autoritățile medicale ar continua să se bazeze exclusiv pe voința persoanelor infectate de a furniza informații.

Cu toate acestea, cancelarul a avertizat că “cel mai important este să evite noile infecții de la început”, lucru care depinde de comportamentul personal al fiecăruia, și a amintit că distanțarea socială, igiena și măștile de protecție continuă să fie instrumente esențiale pentru acest lucru.

Pandemia noului coronavirus originar din orașul chinez Wuhan a făcut 11 victime și 601 de cazuri în Germania în ultimele 24 de ore, comparativ cu cele 16 decese și 770 de infecții din ziua precedentă, potrivit bilanțului publicat sâmbătă de către Institutul Robert Koch, agenția guvernamentală germană responsabilă cu monitorizarea bolilor infecțioase.

Cu noile date, bilanţul pandemiei coronavirusului din Germania se ridică la 189.135 de persoane infectate și contagioase și 8.883 de decese.

Sursa: Rador/20 Minutos