Evenimentul Zilei > International > Merkel, despre cazul Navalnîi: Rusia va trebui să răspundă la „întrebări dificile”
Merkel, despre cazul Navalnîi: Rusia va trebui să răspundă la „întrebări dificile”

Merkel, despre cazul Navalnîi: Rusia va trebui să răspundă la „întrebări dificile”

Cancelarul german Angela Merkel, a confirmat, miercuri, că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok.

Potrivit oficialului german, Rusia va trebui să răspundă la „întrebări dificile” legate de acest atac

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a declarat Merkel.

„Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a adăugat ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunţase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat „dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a mai afirmat Merkel.

Ea a menţionat de asemenea că Berlinul va contacta în această chestiune Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), precum şi partenerii europeni şi aliaţii din cadrul NATO, cu care „va discuta un răspuns comun adecvat”, dat fiind că este vorba despre un atac la adresa „drepturilor şi valorilor fundamentale”.

Lui Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin şi autor al unor articole care denunţă corupţia elitelor ruse, i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk şi Moscova. Susţinătorii săi cred că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat apoi în spitalul Charite din Berlin. Potrivit spitalului, el este în continuare în stare gravă, dar în curs de ameliorare.

Tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviţi în urmă cu doi ani în Marea Britanie fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Ei au supravieţuit, dar un cetăţean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanţă a murit, potrivit agerpres.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: