Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Merkel are un plan diabolic pentru a-și amâna retragerea? Test de foc pentru mini-șefa CDU!
Merkel are un plan diabolic pentru a-și amâna retragerea? Test de foc pentru mini-șefa CDU!

Merkel are un plan diabolic pentru a-și amâna retragerea? Test de foc pentru mini-șefa CDU!

Concentrați exclusiv asupra votului din Parlamentul European prin care Ursula von der Leyen a devenit președinte al Comisiei Europene, mulți ziariști au neglijat să atingă un subiect conex extrem de interesant – faptul că șefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, va deveni ministru al Apărării în Germania.

Chiar și unii dintre cei care au abordat subiectul au dat interpretări fanteziste. „Anunțul a venit ca o surpriză pentru mulți din Berlin”, scriu, paradoxal, ziariștii de la Deutsche Welle. De fapt, însă, numeroși analiști politici de pe toate meridianele au anticipat această mutare a cancelarului Angela Merkel încă de la nominalizarea Ursulei von der Leyen de către Consiliul European. Asta pentru că aducerea în guvernul german a moștenitoarei, pe care tot ea a desemnat-o la conducerea Uniunii Creștin-Democrate, are mari avantaje pentru Angela Merkel.

În primul rând, îi va pemite cancelarului german să testeze competența acestei mini Merkel într-o funcție cheie pentru a vedea dacă e potrivită să moștenească și responsabilitatea de cancelar. Există, însă, și o altă variantă a acestui test- Merkel ar putea, la fel de bine, să dorească să-i „rupă gâtul” lui Annegret Kramp-Karrenbauer din punct de vedere politic. Această variantă își are originea în bârfele care spun că Merkel n-ar fi foarte mulțumită de urmașa ei, care nu pare să fie la fel de dedicată „corectitudinii politice”.

Nu vă grăbiți să respingeți din start această variantă secundară. Ministerul Apărării din Germania chiar poate fi considerat un cadou otrăvit. În primul rând pentru că, așa cum au declarat o mulțime de politicieni și militari germani, Armata este într-o stare deplorabilă după mandatul Ursulei von der Leyen. Iată cum sintetizează site-ul de dreapta Breibart.com situația: „Armata Germaniei de Vest nu a fost niciodată o forță după al doilea război mondial, dar era mai mult sau mai puțin la standarde NATO. Doamna von der Leyen a distrus-o, iar Bundeswehr-ul este acum mai mult o glumă decât o armată. Tancurile nu merg, avioanele și elicopterele nu zboară, nici măcar puștile nu trag în mod corespunzător, dar doamna von der Leyen a introdus educația LGTB, uniformele pentru gravide și un program de grădiniță pentru copiii angajaților. A atacat tradiția militară și i-a acuzat pe ofițerii de rang înalt că nu sunt în stare să conducă.

După șase ani la conducere, armata germană nu este doar demotivată și dezorientată, ci și deziluzionată de conducerea politică”. Ce ar putea să demonstreze mini Merkel, care vine la comandă într-o asemenea situație? Puține lucruri, mai ales că Angela Merkel, foarte generoasă când vine vorba de imigranți, este extrem de zgârcită cu forțele armate. Dovadă stă scandalul cu americanii pe tema procentelor din PIB pentru apărare. Ar mai fi, însă, un motiv pentru care Ministerul Apărării e un „cartof fierbinte”. Că vrea, că nu vrea, Annegret Kramp-Karrenbauer va trebui să găsească o soluție de a „mușamaliza” scandalul contractelor fabuloase acordate de predecesoarea sa unor consultanți externi. Doar e în joc nu numai credibilitatea cabinetului Merkel, ci și viitorul Europei…

Chiar și în aceste condiții, mini Merkel nu are de ales. Dacă vrea să ajungă vreodată cancelar german trebuie să se arunce în groapa cu lei. Mai ales că desele crize de „tremurat” ale lui Merkel au redeschis discuțiile despre succesiunea actualului cancelar. La colț de stradă, pentru că presa din Germania e mult prea obedientă pentru a ataca un asemenea subiect. Ca să nu mai vorbim despre institutele de sondare a opiniei publice, care încearcă să ne convingă că germanii cred că aceste crize sunt strict o problemă personală a cancelarului…

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.