Preşedintelui României, premierului şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cunoscutul medic le reproşează ezitarea cu privire la impunerea carantinei. În opinia reputatului psihiatru, această măsură ar fi benefică în mai multe planuri.

Numărul de cazuri noi de infectare cu temuta boală infecţioasă Covid-19 ar urma să scadă, iar medicii aflaţi în prima lunie de luptă cu pandemia de coronavirus ar avea parte de o dezaglomerare a spitalelor, care şi aşa sunt ocupate aproape de capacitatea maximă. Diaconu dă de înţeles că această amânarea a revenirii carantinei nu are ca explicaţie decât un meschin joc politic.

Măsurile autorităților nu au impact

În mesajul postat pe pagina personală de Facebook, medicul specialist psihiatru constată că toate măsurile propuse de autorităţi cu privire la pandemie nu au avut sub nicio formă efectul scontat. Mai mult, iată că joi s-a ajuns la o cifră-record de cazuri noi de infectare cu Covid-19.

„O spun din nou, fără patimă ori tăgadă. Acesta este al paisprezecelea ceas.  Dincolo de propunerile pompoase oficiale, motivate exclusiv politic, sistemul nostru medical este copleșit. Măsurile autorităților sunt fără de impact. Numărul cazurilor de Covid-19 continuă să crească.

Ne vom apropia, curând, de 1.000 decese pe săptămână. Asta înseamnă că până la alegeri, totalul celor care vor muri de Covid-19 se va dubla. Merită? Merită să eziți, să amâni?”, îi întreabă Gabriel Diaconu pe Iohannis, Orban şi Arafat.

De medicii din România îi pasă cuiva?

În continuarea mesajului său, Diaconu deplânge situaţia confraţilor săi, care au cerut ajutor autorităţilor, dar s-au lovit de o tărăgănare care în aceste vremuri, înseamnă, printre altele, mai ales vieţi pierdute. Urmează acuzaţii grele, exprimate fără rezerve de medicul specialist psihiatru.

„Merită să minți? Merită să continui să cârpești stăvilarul medical, în pofida tuturor protestelor argumentate ale cadrelor medicale care îți reflectă o cu totul altă realitate decât cea predicată de la centru?

Mi-am asumat propunerea revenirii carantinei ca măsură dură, dar atât de necesară. Și am să o cer, din nou… Practic o medicină bazată pe dovezi, nu pe experți. Practic o meserie căreia i-am dat suflet, fără să-mi abandonez judecata.

Suntem la 95% capacitate ocupată ATI dedicat Covid, astăzi. Și acele «sute de paturi», și continuarea echipării cu tehnologie a unor noi rezerve nu fac decât să asigure o brumă din ce se apropie de noi. Dați oamenilor o șansă, măcar acum… #medicinromania #COVID19”, a transmis Gabriel Diaconu pe Facebook.

foto: Răzvan Vălcăneanţu