Într-un mesaj video dedicat luptei împotriva rasismului, populara actriţă americană a declarat că „viața lui a contat”.

Declaraţiile ei vin în contextul în care Regina Elisabeta a II-a încă n-a exprimat un punct de vedere cu privire la acest episod tragic şi cu efecte devastatoare.

Amintim că Floyd a murit în timpul unei intervenţii a poliţiei din Minneapolis, Minnesota, săptămâna trecută, după ce un ofiţer i-a pus genunchiul pe gât.

În cele din urmă, Floyd a rămas fără aer, iar imaginile care au fost publicate ulterior au generat revolte violente în mai multe oraşe din SUA.

De asemenea, impactul emoţional al imaginilor în care Floyd spunea că nu mai are aer a fost atât de puternic, încât au apărut proteste şi în alte ţări.

Conform The Sun, Ducesa de Sussex s-a alăturat corului celor care au condamnat acest incident reprobabil.

Comparând moartea lui Floyd cu cea a altor afro-americani care au murit în custodia poliției, Meghan a spus:

„Viața lui George Floyd a contat, la fel cum a contat și viața lui Breonna Taylor, cum a contat și viața lui Philando Castile, cum a însemnat și viața lui Tamir Rice…

Şi la fel a contat viaţa multor alte persoane ale căror nume le știm și ale căror nume nu le știm…

Nu eram sigură ce aș fi putut spune. Am vrut să spun ceea ce trebuie și eram foarte nervoasă că va fi pus deoparte ce spuneam.

Și am realizat că singurul lucru greșit de spus este să nu spui nimic.”

Ulterior, soţia Prinţului Harry Meghan s-a referit la un cadru didactic, despre care a spus că i-a dat curajul să vorbească.

„Mă gândeam la acel moment în care eram boboc şi aveam 15 ani… era anul în care făceam voluntariat.

Și îmi amintesc că una dintre profesoare, doamna Pollia, mi-a spus: «amintiți-vă întotdeauna să puneți nevoile altora peste propriile temeri».

Asta a rămas cu mine de-a lungul întregii mele vieți și m-am gândit la asta mai mult ca niciodată în ultima săptămână.”

George Floyd a murit după ce a fost arestat de ofițerul Derek Chauvin, care i-a pus genunchiul pe gât, procedură ce i-a provocat asfixierea.

Meghan Markle şi-a amintit că la rândul ei a fost martora revoltelor din LA, în 1992, după ce poliția l-a bătut pe afro-americanul Rodney King.

„Aveam 11 sau 12 ani când au fost revoltele din LA, declanșate de un act de rasism fără sens.

Îmi aduc aminte de starea de asediu și îmi amintesc că m-am grăbit înapoi spre casă și pe drum am văzut cenușa căzând din cer și am mirosit fumul care ieşea din clădiri.

Îmi amintesc că am văzut bărbați în spatele unei autoutilitare care țineau doar arme și puști.

Îmi amintesc că am urcat în casă și am văzut complet carbonizat copacul care fusese întotdeauna acolo. Și acele amintiri nu dispar.”

Floyd a murit la 25 mai după ce a fost arestat pentru că a încercat să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra țigări.

Mai multe detalii despre acest episod cu efecte globale puteţi citi AICI, AICI şi AICI.