Încă un virus a lovit crunt America! Activat de o crimă. Breaking news istoric în SUA
- Daniel Magureanu
- 29 mai 2020, 10:33
Presa din Statele Unite ale Americii titrează că America a fost lovită de două virusuri în acest moment, coronavirusul chinezesc şi haosul ce se instalează în societate odată cu revoltele generate de moartea afro-americanului George Floyd, decedat după intervenţia brutală a unor poliţişti asupra lui în Minneapolis.
Nu este prima dată când administraţia se confruntă cu astfel de revolte de stradă din cauza unor cazuri similare, dar cele de acum parcă au notă specială. Amintim că inclusiv CNN a difuzat imaginile şocante în care George Floyd era ţintuit pe asfalt de forţa genunchiului pe care un poliţist i-l aşezase pe gât.
Conform primelor informaţii, se pare că acesta a fost şi motivul din cauza căruia afro-americanul de 46 ani a şi murit. A fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere în America, astfel că revoltele din Minneapolis și protestele din alte orașe au luat amploare.
Referitor la acest caz, tmz.com a publicat ultimele informaţii care arată că un comerciant a sunat la 911 pentru a-l raporta pe George Floyd la poliție şi le-a spus ofiţerilor că afro-americanul era beat și ar fi încercat să achite cu bani falşi când a intrat în magazinul lui.
Poliția a publicat transcrierea apelului făcut luni seara în jurul orei 8 PM de către un angajat de la Cup Foods, peste strada pe care George a fost inițial încătușat. Reclamantul a spus că i-a cerut lui George să-i returneze niște țigări. „Nu vrea să facă asta și stă pe mașina lui pentru că este îngrozitor de beat și nu are control asupra sa”, se arată în convorbirea cu poliţia.
De altfel, interacțiunea dintre angajați și George a fost vizibilă pe camerele de supraveghere din restaurantul aflat pe strada respectivă. Operatorul 911 a primit apoi o descriere a lui George și a maşinii sale, iar poliția l-a găsit imediat când a ajuns la fața locului.
Înainte de a întrerupe apelul, operatorul 911 a întrebat din nou dacă George a fost sub influența alcoolului, iar apelantul a spus: „Ceva de genul acesta, da. Nu acționează corect.” Când a sosit poliția, George era în duba sa, dar părea să fie pașnic când un ofițer încerca să-i pună cătușele.
Nu a arătat semne de rezistență la arestare mai mult de 6 minute şi chiar dacă a fost sub influenţa alcoolului, asta nu a avut un impact vizibil în relaţia lui cu polițiștii. Totul ar fi fost în regulă până când ofițerii au traversat strada cu George. Familia lui George Floyd este indignată și crede că acum este aceeași poveste veche în SUA: polițiștii ucid un bărbat negru și totul este băgat sub preş.
Ben Crump, avocatul care reprezintă familia, a spus pentru TMZ că toți erau optimişti, iar procurorii de stat vor anunța depunerea acuzațiilor penale împotriva celor 4 ofițeri. Totuşi, după două ore de așteptare, autoritățile nu au anunțat absolut nimic. Autoritățile au comunicat că au nevoie de martori oculari și alte videoclipuri.
Crump se întreabă evident: ce videoclipuri noi le mai trebuie? Ei văd că polițistul îl torturează încet și îl omoară pe George Floyd, care era pe pământ și nu opunea rezistenţă. Asta în timp ce colegii săi ofițeri nu au făcut absolut nimic. Familia nu condamnă violența care a izbucnit în Minneapolis.
Crump spune că nu îi condamnă pe protestatari și a spus că mama lui Eric Garner și-ar fi dorit ca protestatarii să fi fost mai perturbatori. În acest context, Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis după două nopți consecutive de ciocniri violente. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, iar forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii.
În prima zi au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene. Pe lângă proteste s-au înregistrat și jafuri, iar mai multe zone din orașul Minneapolis arată ca după război. Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați, sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate.
„Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”, a declarat printre lacrimi, Jacob Frey, primarul din Minneapolis.