Amintim că în mai multe oraşe americane au început revolte violente de stradă după difuzarea imaginilor în care Floyd apărea întins pe asfalt, cu gâtul presat de genunchiul unui poliţist. Presa americană a descris această izbucnire a maselor ca pe un al doilea „virus” ce a lovit ţara şi se teme că furia s-ar putea extinde şi mai mult.

Ofiţerul care avea să fie în cele din urmă călăul afro-americanului este Derek Chauvin, despre care Los Angeles Times scrie că a avut probleme şi în trecut. „Derek Chauvin, ofițerul de poliție din Minneapolis, arestat în cazul morţii lui George Floyd, a deschis focul asupra a două persoane în timpul carierei sale de 19 ani.

Au fost depuse optsprezece plângeri de conduită împotriva sa, dintre care două au dus la mustrări. Ofițerul de 44 de ani, care este alb, este văzut într-un videoclip cu genunchiul peste gâtul lui Floyd, un bărbat negru de 46 de ani care a murit ulterior.

Chauvin a fost acuzat vineri de omor de gradul al treilea și ucidere din culpă, în timp ce protestele violente s-au declanșat în toată țara. Înregistrările poliției și sursele de știri arată că Chauvin a fost implicat în împușcături și decese, dar în 2008 a primit și o medalie de valoare de la departamentul de poliție.

Nu a vorbit public de la moartea lui Floyd, iar avocatul său, Tom Kelly, nu a sunat înapoi în urma unui apel de vineri, pentru nişte comentarii. În 2005, două persoane au murit în momentul în care mașina lor a fost lovită de un vehicul urmarit de Chauvin și ofițerul Terry Nutter.

Asta arată un raport al Comunității Unite Împotriva Brutalității Poliției, o organizaţie non-profit din Minneapolis, care monitorizează conduita poliției. O altă persoană prezentă în mașina respectivă a murit câteva zile mai târziu, se arată în acelaşi raport.

Anul următor, Chauvin s-a numărat printre cei șase ofițeri care au deschis focul în direcţia lui Wayne Reyes, un suspect înjunghiat, după o urmărire care s-a încheiat când el le-a arătat o pușcă retezată, relatează St Paul Pioneer Press.

Reyes a fost lovit de mai multe ori și a murit. Juraţii au decis că folosirea forței era justificată. De asemenea, în 2006, un deținut a deschis un proces federal pentru drepturile civile împotriva Departamentului de Poliție Minneapolis și a ofițerilor, inclusiv împotriva lui Chauvin.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE