Evenimentul Zilei > Social > Medicina viitorului: Inteligența artificială, mai tare ca medicii
Medicina viitorului: Inteligența artificială, mai tare ca medicii

Medicina viitorului: Inteligența artificială, mai tare ca medicii

Infarctul miocardic și atacurile de cord pot fi prezise cu ajutorul inteligenței artificiale (IA). Aceasta a fost utilizată pentru prima dată pentru a măsura instantaneu și cu exactitate fluxul de sânge al unui pacient. Acum s-a descoperit și cum arată medicina viitorului.

Rezultatele unui studiu, recent efectuat de către UCL (University College London) și Barts Health NHS Trust, au demonstrat că IA poate să prezică șansele de deces, de producere a unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral.

Cercetătorii au concluzionat că IA îi poate ajuta pe medici pentru recomandarea tratamentelor care ar putea îmbunătăți fluxul de sânge al unui pacient, un simptom comun al multor afecțiuni ale inimii. Ghidurile internaționale recomandă o serie de evaluări pentru a măsura fluxul de sânge al unui pacient, dar multe sunt invazive și prezintă riscuri. Inteligența artificială își ia informațiile non-invaziv, analizează și oferă scheme de tratament.

În cel mai mare studiu, finanțat de British Heart Foundation și publicat în revista Circulation, cercetătorii au efectuat scanări de rutină, folosind rezonanță magnetică cardiovasculară la peste 1.000 de pacienți de la spitalele St. Bartolomeu și la Royal Free și au folosit o nouă tehnică de inteligență artificială automată pentru a analiza imaginile.

Cu ajutorul IA, cercetătorii au cuantificat precis și instantaneu fluxul de sânge în mușchiul inimii pacienților. AI poate prezice cu adevărat ce pacienți ar putea muri sau suferi evenimente adverse majore, ceea ce medicii nu prea reușesc, prin metodele de evaluare tradițională.

Sursa: 360medical.ro