Evenimentul ZileiActualitateMedicii sunt în alertă maximă. Super-mutantul Omicron nu ocolește pacienții care au trecut prin COVID

Medicii sunt în alertă maximă. Super-mutantul Omicron nu ocolește pacienții care au trecut prin COVID

Medicii sunt în alertă maximă. Super-mutantul Omicron nu ocolește pacienții care au trecut prin COVID
Tulpina mutant Omicron, a coronavirusului, crește riscul de reinfectare la persoanele care au trecut deja prin boală. Autotiățile europene estimează că Omicron va deveni varianta predominantă pe teritoriul Bătrânului Continent.

Riscul de reinfectare la persoanele care au trecut deja prin boală, după ce s-au infectat cu alte variante ale SARS-CoV-2, este sporit de tulpina Omicron. Autoritățile sanitare din Africa de Sud și reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) atrag atenția asupra acestui pericol, după cum relatează agenţia EFE.

Cercetătorii din Africa de Sud îşi intensifică investigaţiile pentru a înţelege transmisibilitatea, gravitatea şi impactul acestei noi variante de coronavirus. Africa de Sud este ţara unde noua variantă a fost depistată, pentru prima oară, săptămâna trecută. Experții vor să afle cât mai multe date legate de noua tulpină, numită Omicron, pentru a stabili cât de eficiente sunt vaccinarea și tratamentele.

Deşi încă nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează „un risc crescut de reinfectare”, subliniază reprezentanții OMS.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Noua variantă este mai periculoasă

O specialistă sud-africană în microbiologie a confirmat că a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat de COVID-19. Expertul în microbiologie Anne von Gottberg a precizat că este vorba despre pacienți care au fost infectați cu tulpina Delta.

„În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, a explicat ea.

Oamenii de știință mai au nevoie de timp

Autorităţile sanitare sud-africane susțin că mai au nevoie de timp pentru a trage concluzii definitive. Acestea precizează că nu sunt cunoscute toate caracteristicile noii variante a coronavirusului și că au nevoie de rapoarte sistematice din partea spitalelor. Un medic sud-african care a tratat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau tineri. Or, în acest caz este vorba despre persoane mai puțin predispuse la forme grave ale bolii.

Tulpina mutantă Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike. Este vorba despre proteina prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente şi se transmite mai uşor decât Delta.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.


Accesează: