Medicii din prima linie din Rusia, care tratează pacienții infectați cu noul coronavirus, sunt nemulțumiți de faptul că sunt presați de superiorii lor să voteze amendamentele constituționale care ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

„Pur și simplu nu avem de ales”, a declarat, pentru The Moscow Times, un medic de la spitalul de boli infecțioase din Republica Syktivkar din îndepărtata republică nordică din Rusia, Komi, în condiții de anonimat.


Pentru Putin și-a pus și mască. Dodon a plecat la Moscova


Acest medic a mai spus că personalul din spitalul său a fost chemat la o ședință săptămâna trecută, unde s-a decis că votul este „obligatoriu”.

În orașul îndepărtat al Rusiei, Vladivostok, personalul medical al Spitalului Clinic Vladivostok nr. 4 a fost obligat să se înscrie pentru votarea anticipată, arată un mesaj text trimis personalului prin WhatsApp văzut de The Moscow Times.

„Colegii, vineri, 19 iunie, reprezentanți ai comisiei electorale vor veni la secția de votare pentru votarea anticipată. Toți angajații trebuie să fie prezenți cu pașapoartele”, se arată în mesajul text.

Votarea începe începând cu 25 iunie, cu sondajul oficial la nivel național la 1 iulie. Personalul din spitalele din Moscova și Sankt Petersburg a spus că nu a fost presat să voteze.

Luni, Reuters a raportat că, astfel, Kremlinul a solicitat cel puțin trei mari companii private ruse să distribuie campanii de informare internă pentru a stimula participarea la votul național asupra reformelor constituționale. Legea din Rusia interzice companiilor să mobilizeze activ angajații pentru a vota.


Robin Hood la Kremlin. Putin anunță creșterea impozitelor pe veniturile mari


Mai mult, medicul de securitate din Rusia a declarat că aproape 500 de medici ruși au murit după tratarea pacienților cu COVID-19, un număr considerabil mai mare decât în ​​țările cu rate globale de mortalitate coronavirusă similare.

În timpul unui apel video cu medici, care a avut loc sâmbătă, Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele pentru cei care și-au pierdut colegii și cei dragi, numindu-i medicii care au murit „adevărați eroi”.

În afară alegerilor prezidențiale, rușii vor vota un pachet de amendamente care include angajamentele de ajustare a pensiilor la inflație, consacrarea credinței în Dumnezeu și definirea căsătoriei ca o uniune heterosexuală.