Evenimentul Zilei > Actualitate > Medici timișoreni montează PLĂMÂN ARTIFICIAL unei victime din clubul Colectiv
Medici timișoreni montează PLĂMÂN ARTIFICIAL unei victime din clubul Colectiv

Medici timișoreni montează PLĂMÂN ARTIFICIAL unei victime din clubul Colectiv

Doi specialiști de la Timișoara au plecat la București să dea o mână de ajutor în cazul răniților din clubul Colectiv. Ei vor monta un plămân artificial uneia dintre victime.

Medicii din Timișoara sunt primii din România care au folosit plămânul artificial, și au deja experiență, respectiv peste 50 de astfel de dispozitive salvatoare montate. Doi medici de la Secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara vor monta un plămân artificial unui pacient aflat în stare critică, victimă a incendiului din clubul Colectiv, internat la Spitalul Dr. Bagdasar-Arseni din București.

Dr. Marius Păpurică și Claudiu Neamțu au plecat deja la București, iar vineri mai pleacă încă cinci medici de ATI, care vor rămâne acolo să desfășoare activitate medicală, inclusiv serviciu de gardă.

”Cei doi colegi care au plecat sunt specialiști în plămânul artificial; Timișoara a fost primul centru care a primit și a utilizat plămânul artificial și ei s-au dus, în prima fază, să instaleze un plămân artificial la un pacient aflat în stare critică”, a declarat prof. dr Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Plămânul artificial este un dispozitiv medical care costă aproximativ 2.000 de euro și a fost utilizat pentru prima dată la ATI Timișoara, în 2013, pentru un pacient cu insuficiență respiratorie acuta severă, la care ventilația artificială nu mai reușea. Prin noua tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon în exces și oxigenarea sângelui.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: