Evenimentul Zilei > Social > Medicament anti-cancer, testat cu succes pe animale
Medicament anti-cancer, testat cu succes pe animale

Medicament anti-cancer, testat cu succes pe animale

Un medicament care ar putea să revoluționeze lumea medicală, aflat deocamdată în faza de experiment, a fost testat pe mai multe tipuri de cancer care, de obicei, deveneau imune la pastile.

Cercetătorii de la Universitatea din California, din San Francisco, au anunțat că au folosit cu succes un medicament în curs de dezvoltare, fabricat de Revolution Medicines. Potrivit cercetătorilor, medicamentul ajută la încetinirea dezvoltării celulelor canceroase la plămâni, piele, coloană şi pancreas, scrie Dailymail. co.uk.

Tipurile de cancer pe care medicii speră să le trateze sunt destul de „încăpăţânate” din cauza mutaţiilor care fac celulele să crească necontrolat, scrie mediafax.ro.

De vreme ce experimentele pe animale au întrerupt cu succes procesul de multiplicare a celulelor canceroase, cercetătorii plănuiesc să trimită medicamentul spre testare și în clinici, unde să fie introdus ca tratament.

 

Oricine poate face cancer

Potrivit specialiștilor americani, orice ţesut din organismul uman poate deveni canceros din cauza procesului de multiplicare a celulelor care poate suferi mutații genetice. Ţesuturile din organismul uman sunt în continuă regenerare prin procesul de creare de noi celule, care se realizează prin diviziunea celulară. Aceste diviziuni sunt declanşate de comunicările transmise ca într-un joc de genul „telefonul fără fir” .

Mutațiile genetice sunt cauzate tocmai de întreruperea comunicării acestor diviziuni, care în mod normal, sunt transmise liniar.

Una dintre căile liniare implicate este MAPK/ERK. Mesajele care „pornesc” sau „închid” diviziunea celulelor călătoresc pe această cale. Însă, dacă una dintre proteinele care funcţionează ca un întrerupător se blochează și întrerupe comunicarea, aceasta începe să se multiplice şi se poate transforma în cancer.

 

Tratamentul medicamentos, primul pas în lupta cu cancerul

Operațiile chirurgicale sunt în general cea mai bună metodă de înlăturare a tumorilor canceroase. Însă, chiar și în acest fel, există riscul ca tumorile să se extindă prea mult ca să mai poată fi extrase. Atunci când se întâmplă asta, medicii folosesc chimioterapia sau radiațiile pentru a ataca rapid diviziunea celulară dar, uneori, este prea târziu.

Medicamentele care „rescriu” instrucţiunile de comunicare ale căii MAPK/ERK pot fi o adevărată provocare pentru bolnavii de cancer. În experimentele din laborator privind celulele plămânilor, pielii, pancreasului şi coloanei, medicii nu au prea avut succes. Proteina părea a fi prea complicată pentru a fi modificată sau se muta atunci când medicii interveneau pe calea MAPK/ERK.

Asta până când oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Francisco, au reuşit să oprească semnalele externe ce făceau celula să crească, blocând molecula numită SHP2, prin alegerea unui alt punct de pe linia comunicării.

„Blocarea SHP2 va reuşi probabil să vindece mai multe tipuri de cancer”, a declarat, pentru Daily Mail, liderul studiului, Dr. Trever Bivona.

Tratamentul său a reuşit să încetinească creşterea anumitor celule canceroase, iar în unele cazuri chiar le-a neutralizat.

În cazul celulelor canceroase din plămâni, dezvoltate în şoareci, noul medicament a încetinit şi creşterea tumorilor, fapt care va grabi administrarea la oameni.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: