Matei Vişniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ovidius” Constanţa : „Politicienii sunt principala sursă a imaginii proaste a României”

Matei Vişniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ovidius” Constanţa : „Politicienii sunt principala sursă a imaginii proaste a României”

Dramaturgul Matei Vişniec a primit astăzi, la propunerea Facultăţilor de Arte şi Litere, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Este primul înalt titlu academic pe care cunoscutul om de cultură îl acceptă din partea unei universităţi din România.

Profesori, studenţi, iubitori de literatură, teatru şi film au participat timp de două zile, în prezenţa lui Matei Vişniec, la mai multe evenimente organizate de Facultăţile de Arte şi Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”, în onoarea dramaturgului. Matei Vişniec a dezvăluit că a acceptat, în premieră absolută, titlul de Doctor Honoris Causa, privindu-l ca pe „un mesaj din partea unui element cosmic care a fost tot timpul prezent în literatura mea, marea”. Propunerea din partea universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava ar fi amânat-o pe mai târziu „ pentru că acolo, sunt acasă”. Reputatul dramaturg, poet şi jurnalist, Matei Vişniec, rezident de 27 de ani în Franţa, a vorbit pentru EVZ despre originile sale, despre problemele actuale ale României, făcând o analiză aspră a clasei politice din ţară.

„Bunicii vorbeau limba ucraineană”

Dramaturgul este „fericit” că poartă numele Vişniec. „Am probabil ceva dinspre străbunicii dinspre tată, undeva o filiaţie în zona huţulilor.In zona acelei regiuni fascinante unde trăiesc aceşti oameni pe care îi cunoaştem puţin. În familia mea, bunicul şi bunica dinspre tată vorbeau în limba ucraineană. Dar ei erau români, trăiseră în zona huţulilor. Bunicul dinspre tată fusese acolo pădurar.Şi avusese şi o cârciumă. Dar când au venit naţionaliştii ucrainieni, bandiriştii, la sfârşitul celui de al doilea război mondial, s-a refugiat la Rădăuţi”.

„Prietenii mei din Franţa iubesc România”

Matei Vişniec nu cunoaşte limba ucraineană dar recunoaşte că „spaţiul huţulilor” unde mai are rude, este „o zonă magică în care mi-ar plăcea să mă reîntorc într-o bună zi”. Îşi aduce însă, frecvent, prietenii din Franţa, în Bucovina, la mânăstirile Putna  sau Suceviţa. „Dar prietenii mei din Franţa vin în general la Sibiu, la Bucureşti, am avut turnee extraordinare cu ei în marile oraşe, Timişoara, Iaşi, Cluj, adică am reuşit, în 25 de ani, să constitui o mică constelaţie de francezi, iubitori ai României, pentru că au venit cu mine în această ţară pe care noi o iubim, dar pe care, din păcate, nu o ajutăm destul de repede să devină ceea ce ar trebui să devină”.

„Nu îi vom lăsa pe oamenii politici să distrugă total această ţară”

Moralitatea clasei politice, mentalităţile, descoperirea identităţii europene sunt, pentru Matei Vişniec, problemele actuale ale României. „E necesar să realizăm că trebuie să ne folosim mai mult de Europa, de fondurile europene”. Iar oamenii de cultură ar trebui să aibă un rol important în „spectacolul” politic actual. „Privesc (politica) cu ochii lui Caragiale, în sensul că nimic pare să nu se fi schimbat  în 100 de ani. Aceeaşi comedie cu bune intenţii, aceleaşi personaje contradictorii. Demascarea trebuie să funcţioneze în continuare, iar literatura este un fel de formă de contraputere. Adică îi putem convinge pe oamenii politici că nu îi vom lăsa să distrugă total această ţară. Există artişti, există oameni care propun altceva, vor să facă altceva. Aceşti politicieni, care sunt principala sursă a imaginii proaste pe care o are România, îşi vor găsi în noi, principalii critici şi principalii opozanţi”.