Măsuri pentru prevenirea atacurilor hibride în alegeri: Ce soluții propune președintele Senatului

Măsuri pentru prevenirea atacurilor hibride în alegeri: Ce soluții propune președintele Senatuluisursa foto: arhiva Foaia Transilvană

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat că prevenirea atacurilor hibride, care ar putea influența alegerile, depinde de o legislație mai bine reglementată.

Mircea Abrudean: „E nevoie de o legiferare mai bună”

Președintele interimar al Senatului a subliniat că există deja o ordonanță care clarifică regulile campaniei electorale și introduce sancțiuni pentru rețelele de socializare care nu respectă dispozițiile legale.

„Cred că astfel de garanții pot să vină dintr-o legiferare mai bună. Am început să avem deja o ordonanță care reglementează mai bine campania electorală, cu sancțiuni clare pentru platformele online care nu respectă regulile. Este un prim pas important”, a declarat Mircea Abrudean, miercuri, la Antena 3.

România, vizată de atacuri hibride în 2024

Declarațiile lui Abrudean vin în contextul raportului anual al DIICOT, care confirmă existența unor atacuri hibride ale Federației Ruse în mai multe țări europene, inclusiv România.

„Era o nevoie majoră în spațiul public ca cineva să vină să arate aceste informații care au stat la baza deciziei Curții Constituționale”, a adăugat președintele interimar al Senatului, subliniind că transparența în acest domeniu este esențială pentru consolidarea încrederii publice, conform Antena 3 CNN.

Hacker rus.

Hacker rus. Sursa Foto- Dreamstime

Rusia își schimbă strategia de influență

Raportul DIICOT arată că metodele folosite de Rusia în atacurile hibride s-au schimbat, evitând utilizarea agenților instruiți și bazându-se tot mai mult pe recrutarea contractorilor independenți, contra cost. De asemenea, documentul subliniază o modificare a comportamentului grupărilor specializate în criminalitate organizată, influențate de evoluțiile tehnologice și de războiul din Ucraina.

În acest context, Mircea Abrudean a menționat că „în perioada următoare ar trebui să mai apară astfel de informații care să genereze încredere că această decizie a fost una bună și corectă pentru România”.