Evenimentul Zilei > International > Măsură extremă luată împotriva fumatului într-una dintre cele mai civilizate țări. Locurile unde va fi interzis cu desăvârșire
Măsură extremă luată împotriva fumatului într-una dintre cele mai civilizate țări. Locurile unde va fi interzis cu desăvârșire

Măsură extremă luată împotriva fumatului într-una dintre cele mai civilizate țări. Locurile unde va fi interzis cu desăvârșire

Autoritățile din Spania vor să interzică fumatul pe plaje din două motive. Pentru a reduce poluarea provocată de mucurile de țigări și pentru a micșora numărul fumătorilor.

Autoritățile din Spania vor să ia o măsură extremă pentru combaterea fumatului, dar și a poluării. Viciu care va fi interzis pe plajele din această țară. Astfel, cei care nu respectă legea vor putea să fie amendați cu suma de 2.000 de euro.

Legea națională are ca scop combaterea poluării cauzate de mucurile de țigară, care reprezintă o problemă majoră de mediu pe cele 3.000 de mile de coastă ale țării. Mucurile de țigară sunt unul dintre cei mai nocivi poluanți, conținând un polimer plastic nebiodegradabil care eliberează compuși toxici.

Legea interzise fumatul pe oricare dintre plajele din Spania

Mai multe regiuni spaniole, printre care Barcelona și Insulele Canare, au introdus deja interdicții similare privind fumatul pe plaje. Măsura vine la câteva luni după ce o petiție semnată de peste 283.000 de persoane a fost transmisă guvernului, solicitând o modificare a legii, conform jurnaliștilor de la Daily Mail.

Noua lege a fost introdusă de un partid ecologist ca amendament la o inițiativă guvernamentală mai puțin drastică, care recomanda ca zona de coastă să promoveze plaje fără fumători. Unele plaje au introdus vara trecută interdicții privind fumatul, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, de a promova sănătatea și de a reduce poluarea.

Alte regiuni din Europa au luat, de asemenea, măsuri de interzicere a fumatului pe plaje, inclusiv unele zone din sudul Franței și Sardinia. Cu toate acestea, interdicția la nivel național din Spania este prima de acest fel din Europa.

Legea a fost adoptată la câteva luni după ce o petiție cu peste 283.000 de semnături a fost transmisă guvernului. Se solicitau măsuri împotriva poluării de pe plaje.

Mucurile de țigară sunt foarte dăunătoare

Fernandez Megina, membru al grupului de campanie No Fumadores (Fără Fumători), a declarat că petiția a arătat că guvernul nu mai poate aștepta pentru a acționa. Legea a primit 182 de voturi în parlament, 70 de voturi împotrivă și 88 de abțineri.

Ea a fost susținută de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, de partidul de stânga Podemos și de partidul centrist Cetățeni. Partidul ultranaționalist Vox a votat împotrivă, în timp ce Partidul Popular conservator s-a abținut.

O analiză efectuată de Agenția Europeană de Mediu în 2018 a constatat că mucurile de țigară și filtrele din interiorul acestora se numără printre cele mai des întâlnite obiecte pe plajele din Europa.

Răul provocat de mucurile de țigară a fost semnalat pe scară largă, oamenii de știință avertizând că nicotina, metalele și benzenul conținute în ele se pot infiltra.