UPDATE. Alexandru Rafila s-a răzgândit în privința demisiei: „Este o soluție onorabilă”. Ce spune despre legea certificatului verde
- Ionel Sclavone
- 22 decembrie 2021, 10:13
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, neagă informațiile potrivit cărora ar intenționa să demisioneze dacă Guvernul nu-și asumă, în Parlament, legea privind certificatul verde.
UPDATE: Ministrul Sănătății a revenit asupra declarațiilor privind posibila sa demisie. După ce marți seara a exclus o astfel de ipoteză, el a revenit. Alexandru Rafila s-a răzgândit, spunând că poate lua în considerare o astfel de opțiune în cazul în care nu va fi acceptată angajarea răspunderii Guvernului pe legea certificatului verde.
„Pot să fac acest lucru, pentru că am o răspundere profesională şi morală pentru cetăţenii României. Şi dacă se va tergiversa şi repeta exerciţiul de imagine politică din vară, în mod evident, ar fi o soluţie onorabilă (…) Din punctul meu de vedere, procedura aplicabilă este asumarea răspunderii Guvernului. PSD sprijină soluţia, rămâne de văzut dacă şi-o vor asuma partenerii noştri de coaliţie. Dacă vom tergiversa lucrurile, vom ajunge ca certificatul verde să fie aprobat foarte târziu şi efectele lui vor fi minime”, a precizat Alexandru Rafila pentru Spotmedia.
Știrea inițială:
Alexandru Rafila susține că nu ar fi condiţionat rămânerea sa la Ministerul Sănătăţii de adoptarea proiectului privind certificatul verde. El a subliniat că actul normativ ar trebui adoptat de Parlament. Aceasta deoarece este necesar un instrument în cazul în care apare un val pandemic. Dar, a precizat Alexandru Rafila, dacă proiectul nu va fi adoptat, nu va recurge la demisie.
„Dacă nu apare un val pandemic atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde avem cu toţii o problemă, nu suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea acestei coaliţii, PSD şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect, suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a declarat Alexandru Rafila.
El a precizat că proiectul legislativ privind adoptarea certificatului verde are susținerea PSD, partidul din care face parte. Rafila a menționat că partidul său a inițiat legea, astfel că are tot interesul să o adopte.
„Nu fac parte din echipa de negociere a coaliţiei (...) PSD nu are cum să tragă de timp din moment ce a făcut această propunere”, a menţionat Alexandru Rafila.
PSD și PNL nu s-au înțeles pe proiectul de lege
Speculațiile cu privire la intențiile ministrului Sănătății de a renunța la portofoliu au apărut marți, 21 decembrie. Aceasta după ce liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu, respectiv Florin Cîţu, nu au reușit să ajungă la o înțelegere în privința adoptării legii certificatului verde.
Guvernul doreşte ca acest act normativ să intre în vigoare imediat, pentru a fi aplicat în momentul declanșării valului 5 al pandemiei.
Însă Parlamentul își încheie activitatea și se va reuni abia în luna februarie. Drept urmare, guvernul mai are la dispoziție două zile care să promoveze proiectul lui Alexandru Rafila. Acest lucru s-ar putea face prin asumarea răspunderii guvernamentale. Pentru aceasta ar fi necesar ca o altă lege pe acest subiect, inițiată anterior, să fie retrasă sau respinsă. În caz contrar, asumarea răspunderii Guvernului ar fi neconstituţională.
În prezent, primul proiect se află la comisia de sănătate din Camera Deputaților, unde a fost blocat.
Alexandru Rafila nu se dă dus de la Ministerul Sănătății
Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde va fi politică. Iar pentru aceasta este nevoie de consens în coaliție.
„Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Atât eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegii mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic (...)
Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni să crească numărul de cazuri. Or, nu este în regulă”, a explicat Alexandru Rafila, marţi, la Parlament.
Rafila a precizat că, din punctul său de vedere, asumarea răspunderii poate duce la adoptarea rapidă a proiectului și ar face face posibilă aplicarea când va fi nevoie.