PSD a făcut anunțul. Ajutor din partea statului pentru victimele acestui fenomen des întâlnit

PSD a făcut anunțul. Ajutor din partea statului pentru victimele acestui fenomen des întâlnit Sursa foto: Arhiva EVZ

Victimele violențelor domestice vor primi ajutor din partea statului român, pentru a depăși perioada traumatizantă și pentru a se integra în societate.

Victimele violenţei domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită începând cu anul viitor, în timp ce agresorii trebuie pedepsiţi şi ţinuţi la distanţă prin ordine de protecţie sau brăţări electronice, a anunţat marţi ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea.

Protecție pentru victimele violenței domestice din România. Anunțul ministrului Gabriela Firea

„Începând cu anul 2022, victimele violenţei domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale şi a certificatelor medico-legale, cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse (MFTES), prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).

Procedura elaborată la nivel naţional va urma modelul de bune practici implementat de Primăria Municipiului Bucureşti din anul 2016, iar finanţarea va fi asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021”, se menţionează într-un comunicat al ministerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gabriela Firea a precizat că a iniţiat deja discuţii cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziţia SIME - Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), precum şi implementarea acestuia sunt responsabilităţi ce revin Ministerului de Interne.

„Voi avea chiar în această săptămână o discuţie cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operaţional cel mai târziu la data de 1 martie 2022”, a spus ministrul, cu prilejul unei vizite în judeţul Ialomiţa.

Firea a subliniat că un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situaţii disperate. Aşa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice.

Este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie. Prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale. Agresorii trebuie să fie ţinuţi la distanţă de victime şi să poate acele brăţări electronice, acolo unde există ordin de protecţie emis de instanţă. Voi avea discuţii aplicate cu reprezentanţii Ministerului de Interne ca proiectul brăţărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare şi este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, a mai precizat Gabriela Firea.

Ce oferă acest centru pentru victimele agresiunilor domestice

Cu prilejul vizitei în judeţul Ialomiţa, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse a stat de vorbă cu victime ale violenţei domestice care primesc ajutor specializat într-o locuinţă protejată.

Centrul face parte din proiectul naţional „Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, are 6 locuri şi oferă, pe lângă hrană şi găzduire, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistenţă socială, consiliere vocaţională, orientare şi formare profesională, ocuparea forţei de muncă şi reintegrare socială, asistenţă medicală, în funcţie de situaţia fiecărui caz în parte. 11 persoane au beneficiat de ajutor în acest centru, din martie 2020 şi până în prezent.

În cadrul proiectului „Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, au mai fost dezvoltate la nivelul judeţului Ialomiţa un grup de suport care oferă asistenţă psihologică şi dezvoltare personală pentru a depăşi situaţia de criză şi un cabinet de consiliere vocaţională unde victimele violenţei domestice primesc consiliere vocaţională şi de orientare profesională pentru identificarea unui loc de muncă. De asemenea, sunt oferite servicii de formare profesională ca ajutor pentru depăşirea situaţiilor de criză.

Ce recomandări respectă aceste proiecte propuse în Programul de Guvernare

„Măsurile pentru sprijinul victimele violenţei domestice, dar şi pentru prevenirea şi reducerea acestor cazuri sunt printre priorităţile Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse (MFTES).

De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanţii Grupului de Experţi privind Acţiunea împotriva Violenţei împotriva Femeilor şi Violenţei Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative şi de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenţiei de la Istanbul în România”, se menţionează în comunicat