Editura Evenimentul si Capital

„O lege nerealistă, idioată, incoerentă... Unde v-a fost capul?” Specialiștii dau de pământ cu Legea Violenței Domestice, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Autor: | | 3 Comentarii | 4642 Vizualizari

Cazurile de violență în famile sunt atât de comune, încât nu mai impresionează pe nimeni. Ele fac parte din cotidian. Le întâlnim zilnic și trecem pe lângă ele convinși că nu se poate face nimic. Am ajuns în mileniul trei și iată că această malformație socială, care are multiple cauze, nu pare să-și găsească leacul. E adevărat că subiectul a fost de câteva ori în dezbatere publică, însă autoritățile au preferat să treacă repede cu vederea peste soluțiile propuse de specialiștii chemați să-și dea cu părerea. Așa că Legea Violenței domestice, promulgată de președintele Klaus Iohannis în iulie anul acesta, nu este complet reglemenată.

Criminalistul Tudorel Butoi susține că dacă s-ar fi modificat legea așa cum a propus el, s-ar fi salvat multe vieți. Profesorul este de părere că toți cei care se ocupă cu protecția copiilor și toți oamenii de bun simț din țară ar trebui să se ocupe de această problemă. „În perioada în care eram director la Direcția de Strategii din Ministerul de Interne mi-a venit draftul de la această lege, cum s-a dus și la alte persoane considerate responsabile sau la instituții, să scrie observații”, ne-a povestit profesorul.

„Când s-a clocit legea împotriva violenței în familie, acum câțiva ani, i-am propus legiuitorului câteva lucruri de bun-simț. Victima violenței în familie, în speță femeia, trebuie să rămână în spațiul conviețuirii, acolo, în habitatul obișnuit, împreună cu copiii ei”.

Personajul agresiv-violent trebuie de îndată evacuat

Profesorul Butoi ne spune că a argumentat, pe câteva pagini, demersul custodial, juridic și psihologic al întregii probleme: „Femeia rămâne acasă, în spațiul ei, indiferent a cui e proprietatea locuinței. Șterge masă, se șterge de sânge, își liniștește copiii la ea acasă. Știe unde e sufertașul, unde e frigiderul… Legea trebuie neapărat schimbată, cât mai urgent! Personajul agresivviolent trebuie de îndată evacuat și amplasat în custodia stabilimentelor de preveniere-corecție a elementelor agresive, și nu invers. Pentru că omul ăsta pe care îl iau, elementul agresiv, a amenințat cu cuțitul, pe el îl duc în stabiliment. El trebuie consiliat din punct de vedere juridic, nu femeia”.„Schimbă yalele, convoacă amantele și o pune de-un șpriț”

Tudorel Butoi cunoaște foarte clar actorii dintr-o piesă a cărei temă este violența domestică, dar și finalul ei. „Bagabontul rămâne acasă, schimbă yalele, convoacă amantele și o pune de-un șpriț. Avem, așadar, o legislație ineficientă, nefundamentată științific, dar mai ales nerealistă, depășită de realitățile vieții. Astăzi, în secolul XXI, o persoană lovită, în loc să rămână acasă, e dusă la adăpost. Rezulatul: femeia părăsește locuința cu o pungă de plastic în mână, porsop, periuță de dință și plodacii după ea și este pusă în plasament custodial”.

În Moldova, nu se mai trezesc din țuica de sfeclă

Criminalistul crede că o astfel de consiliere, psihologică și legală, îl va ajuta pe agresor să ia o decizie: ori divorțează, ori își dă seama că a greșit și își va revizui atitudinea, iar dacă recidivează, primește ordin de restricție.

„Nu putem permite o lege nerealistă, idioată, incoerentă... Unde v-a fost capul? Românii nu au violența domestică în sânge! În niciun caz! Acestea sunt niște acuze false. Sunt persoane printre noi care nu se mai trezesc din beție și își bat nevestele. Vorbem de promiscuitatea care lovește zone, sau individual. În Moldova, de exemplu, ăia nu se mai trezesc din țuica de sfeclă. Dorm cu nevestele și cu fetele în același pat. Au copii incestuoși și așa mai departe...”, a izbucnit Tudore Butoi.

Alcoolul este totul!

De aici încep, în opinia dominiei sale, toate problemele: „Din consumul de băutură și neajunsurile de bani pleacă toate aceste scandaluri, la care acum s-a suprapus infidelitatea, ducerea geloziei până într-o zonă de paranoia, deoarece îi ajută contextul: nevasta sau prietena e plecată la muncă în Italia, spre exemplu, sau în Spania. Iar când se reunesc, se îmbată și pun pe tapet totul: m-ai înșelat etc. Alcoolul este totul! Pentru că alcoolul dezinhibă traiectele nervoase, niște circuite care își au și ele rostul lor. Unele dintre ele se ocupă cu frâna mentală, capacitatea de a te abține. Când ai băut, s-a dus totul! Ai impulsivitate, ai tot ce vrei!”. Concluzia profesorului este laconică: „O lege proastă, ca multe alte legi. Trebuie să se facă o analiza serioasă a sănătății mentale a acestui popor”.

„Din două lovituri îi puneam direct la pământ”

Criminalistul Tudorel Butoi își amintește de vremurile când lucra ca milițian: „Pe timpul lui Ceaușescu, noi, miliețenii, plecam de la muncă, să zicem, cu tramvaiul și ne duceam către casă. Mai întâlneam, câteaodată, bețivi care ne înjurau pe față. Din două lovituri îi puneam direct la pământ. Lumea ne aplauda în tramvai. Ca să nu mai facă așa a doua oară... Sau îi prindeam exact când furau... Nu mai apucau să-și dea seama că eram ocolo, îi loveam direct... Bastârci ca lumea...”.

Crima de la coaforul Perla, în care legea nu a putut să salveze vieți

Cazul „crimei de la coafor” se potrivește perfect acestui subiect, cu toate că, la prima vedere, nu avem nici bătăuș, nici bătută.

A fost vorba despre gelozie dusă la paroxism, despre ferocitate. Pe 5 marie 2012, puțin peste orele 17,00, un bărbat înalt, cu constituție atletică, cu trăsături aspre și pași singuri, se îndreaptă, împins de un resort nevăzut, spre intrarea în coaforul din imediata vecinătate a restaurantului Perla, vorbind la telefon. 11 focuri de armă însoțite de un vacarm de nedescris se fac auzite din coafor, apoi izbuncesc urlete de agonie și țipete de ajutor. Gheorghe Vlădan, un bărbat de 50 de ani, a tras mai multe focuri de armă în interiorul locației cu un pistol Glock. A fost una dintre cele mai atroce crime din România post decembristă, din cauza unei gelozii maladive.

Fosta iubita a lui Gheorghe Turda, dezvaluiri in premiera: M-au jignit! Prefer linistea!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI