În orașul Utrecht din Olanda, un scenariu futurist se conturează pe zi ce trece. Denumit Merwede, acest cartier promite să interzică complet mașinile tradiționale, accentul fiind pus pe pietoni și biciliști.

Ca țară, Olanda este deja recunoscută pentru infrastructura sa deosebită ce îi avantajează pe bicicliști, existând deja nu mai puțin de 35.000 de kilometri de piste dedicate acestora. Este, de asemenea, și țara în care există mai multe biciclete decât locuitori.

Utrecht este situat la o călătorie cu trenul de doar 20 de minute față de Amsterdam, unde există și cea mai mare parcare de biciclete din lume.

Municipalitatea din Utrecht a semnat deja un acord cu zece proprietari de terenuri pentru construcţia în cartierul Marwede a aproximativ 10.000 de case, unde locuitorii vor trăi într-un spaţiu „verde”. Zona va fi plină de spaţii verzi, iar cele mai importante facilități, înclusiv Gara Centrală, vor fi la distanțe care vor putea fi parcurse pe jos sau cu bicicleta.

Merwede a fost inițial un parc de business, dar acesta va fi transformat în următorii ani într-o zonă verde a orașului, în care oamenii se pot relaxa, pot munci și pot locui într-un mediu prietenos și sănătos. Un alt aspect important al noului cartier este acela că va beneficia de o economie circular, scrie RomaniaTV.