Anunțurile făcute de președintele Donald Trump au dat o lovitură puternică pe piețe. Liderul american a decis să închidă frontierele Statelor Unite pentru persoanele care vin din Europa, pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus.

După căderea burselor din Asia-Pacific, decizia americană a dus la o nouă cădere a cursului petrolului (-6% în medie, joi dimineața) și a burselor europene, și așa slăbite de anunțul OMS de trecere a epidemiei de coronavirus la stadiul de pandemie.

Specialiștii afirmă că toate semnele arată o lungă suferință a economiei mondiale.

Indicele CAC 40 al bursei pariziene s-a afundat și mai mult, pierzând 6%, aproape de pragul psihologic de 4300.

O cădere la fel de brutală s-a înregistrat la Londra, care a pierdut 6%. La fel s-a întâmplat și la Frankfurt, care a căzut de asemenea cu 6% și a ajuns sub pragul simbolic de 10.000 de puncte.

Șocul a fost atât de mare încât STOXX 600, indicele european de referință, a căzut cu 7% joi dimineața, cel mai mic nivel de la votul în favoarea Brexitului din 2016.

Toate privirile sunt acum ațintite asupra Băncii Centrale Europene (BCE), care urmează să prezinte un pachet de măsuri în încercarea de a împiedica sistemul economic al Zonei Euro să intre în recesiune.

Însă marjele de manevră ale BCE sunt mici. În plus, reacția sa vine după ce și alte bănci centrale au anunțat măsuri ale căror efecte au fost infime.

Scăderea cu 50 de puncte a dobânzii de bază anunțată de Fed, Trezoreria SUA, pe 3 martie, nu a reușit să îi liniștească pe investitori, la fel cum nu reușiseră nici Băncile Canadei sau Australiei.

„Christine Lagarde și băncile centrale din Europa vor trebui să acționeze în forță”, a Tangi Le Liboux, analist la compania financiară Aurel BGC. „Fără aceste măsuri, este de așteptat o nouă prăbușire a burselor. Ziua de joi 12 martie este adevăratul botez al focului pentru fostul președinte al FMI.”