Evenimentul ZileiInternationalMărturii cutremurătoare din închisorile rusești. Foști deținuți, detalii despre cum erau torturați cu ușile închise

Mărturii cutremurătoare din închisorile rusești. Foști deținuți, detalii despre cum erau torturați cu ușile închise

Mărturii cutremurătoare din închisorile rusești. Foști deținuți, detalii despre cum erau torturați cu ușile închise
Spitalul penitenciar Saratov, din sud-vestul Rusiei, a intrat în atenția publicului anul trecut, când videoclipurile cu abuzuri îngrozitoare ale prizonierilor au fost divulgate unei organizații pentru drepturile omului și au fost raportate de presa internațională. Foști deținuți au povestit pentru BBC dramele din închisorile rusești.

La puțin timp după prezentare imaginilor, administrația penitenciarelor din Federația Rusă a anunțat că la demis pe șeful închisorii din Saratov, alături de medicul-șef al închisorii și alți trei angajați, a declarat Vladimir Osecikin, fondatorul Gulagu.net, ONG-ul care a publicat în premieră dovezile șocante despre abuzurile din penitenciarele rusești.

Deținuții care sunt trimiși la Saratov din alte închisori din regiune s-au plâns că au fost fabricate motive medicale pentru a putea fi torturați cu ușile închise. Închisorile rusești nu au aproape nicio supraveghere independentă şi nici spitalele  din penitenciar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexei Makarov este unul dintre deținuții care au avut de suferit în penitenciarul rusesc. Makarov fusese diagnosticat cu TBC și spera că va fi cruțat. Dar el a mărturisit că a fost violat de două ori în timpul petrecut acolo.

Experții spun că abuzul la care au fost supuși deținuții era folosit pentru a șantaja deținuții, a-i intimida sau pentru a forța să facă denunțuri.

Makarov: „Trei bărbați m-au violat continuu”

Makarov a fost torturat pentru prima dată în februarie 2020. El a refuzat să mărturisească despre un presupus complot împotriva administrației închisorii și trei bărbați l-au supus unui abuz violent continuu, spune el.

„Timp de 10 minute m-au bătut, mi-au rupt hainele. Și, să zicem, în următoarele două ore m-au violat din două în două minute. Când leșinam, mă stropeau cu apă rece și mă aruncau înapoi pe masă”.

Makarov a spus că două luni s-a întâmplat din nou. El a fost constrâns să plătească 50.000 de ruble (735 de lire sterline) atacatorilor săi și spune că a fost violat în încercarea a-l face să tacă.

Makarov a declarat pentru BBC că tortura sa din închisoare a fost filmată. Violatorii au fost alți deținuți, care – Makarov și alții sunt siguri – au acționat la instrucțiunile șefilor de închisoare. Iar muzica era dată tare în timpul episoadelor de tortură, spune Makarov, pentru a ascunde țipetele.

Un alt deținut a reuşit să scoată şi să publice imagini cu violențele petrecute în închisoarea Saratov

Scurgerea de filmări de la Saratov de anul trecut a fost publicată cu ajutorul unui alt fost deținut la închisoare. Serghei Saveliev a reușit să scoată imagini care arată umilirea și violența împotriva a zeci de deținuți. El crede, de asemenea, că tortura este sancționată la cele mai înalte niveluri, ca parte a unui sistem organizat.

Saveliev a avut acces la filmare deoarece i s-a cerut să lucreze în departamentul de securitate al închisorii. El a povestit pentru BBC că atunci când era vorba de torturarea unui prizonier la Saratov, ofițerii îi convingeau pe deținuți să-și facă treaba murdară și le cereau să poarte camere pentru a filma abuzul.

I s-a cerut să salveze apoi filmările înregistrate ale unora dintre aceste abuzuri  pentru a le arăta departamentului de securitate și, uneori, să le transfere pe o unitate, astfel încât să poată fi arătate sefilor.

După ce a descoperit ororile care au loc în spatele ușilor închise, a început să copieze fișierele și să le ascundă. În unele dintre clipuri, bărbații care torturau sunt văzuți folosind cătușe – echipamente, precum camerele corporale, care sunt eliberate doar personalului penitenciarului.

Acesta a mai spus că prizonierii care comiteau abuzul erau, de regulă, cei care au fost condamnați pentru crime violente și, prin urmare, aveau de executat pedepse lungi. Ca atare, erau interesați să obțină favoruri de la şefi pentru a fi tratați mai bine, spune el.

Dar cel mai mare scandal de tortură din Rusia până în prezent a avut loc în regiunea siberiană Irkutsk

În urma unui protest din primăvara anului 2020 la închisoarea 15 din Angarsk, lângă orașul Irkutsk, autoritățile au trimis echipe pentru a stinge conflictul. Sute de prizonieri au fost adunați și duși în două centre de detenție, unde ofițerii închisorii îi aşteptau.

Unul dintre cei care spune că a fost torturat în centru, Denis Pokusaey, care ispășește o pedeapsă de trei ani pentru fraudă, spune că personalul închisorii a fost deschis cu privire la motivul pentru care au fost pedepsiți. Ei mi-au spus: „Crezi că ne pasă dacă ești vinovat sau nu? Ai participat la revoltă – așa că vei fi tras la răspundere pentru asta”.

Deţinutul a povestit că persecuția a fost necruțătoare: „Abuzul a durat aproape trei luni în fiecare zi, cu excepția weekendurilor”.

El spune că personalul a fost implicat în sesiunile de tortură: „Râdeau şi mâncau fructe…o persoană era violată cu tot felul de obiecte şi ei doar râdeau, le plăcea”.

BBC a cerut serviciului penitenciar rus să comenteze acuzațiile despre tortură și viol în închisorile și centrele de detenție ale țării. Nu a primit niciun răspuns. Activiștii pentru drepturile omului estimează că cel puțin 350 de prizonieri au fost torturați după revolte, mai scire BBC.


Accesează: