Inițiativa organizării evenimentului aparține Asociației „Simplu – Provita”, căreia i s-au alăturat: Arhiepiscopia Tomisului, Școala Brâncovenească, Asociația „Studenți Pentru Viață”.Numărul participanților a fost, vizibil, mai mare. Asta după ce Arhiepiscopia Tomisului a transmis oficial că “în premieră”, IPS Teodosie va participa la acest manifest civic. În paralel, la ISJ Constanța a ajuns o adresă prin care se cerea ca profesorii de religie să fie obligați să participe la marș. Patriarhia Româna și Ministerul Educației s-au delimitat de ideea Arhiepiscopiei. 

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat astăzi, pentru EVZ, în timpul Marșului pentru Viață, că Patriarhia Româna și Ministerul Educației au dreptate. “S-a înțeles însă greșit, nu este vorba de o obligație ci de o recomnadare, iar dacă profesorii nu vin, nu înseamnă că vor fi sancționați”. Ajuns mai târziu la procesiune, după o slujbă religioasă în sudul județului Constanța,  IPS Teodosie “a stins” scandalul.    
 
“Arhiepiscopia nu este organizator, ci este chemător. Acea scrisoare a fost o recomandare către profesorii de Religie. Eu nu am văzut-o înainte, nu am semnat-o eu. Dacă o vedeam, corectam termenii. Noi nu obligăm pe nimeni. Obligație însemnează de fapt o datorie firească la noi, în religiozitate. Pe viitor se vor evita asemenea termene. Nu vor mai pleca adrese fără să le văd. Eu nu am supărat pe nimeni, nici Patriarhia nici Ministerul Educației. Nu mi-a declarat nimeni supărarea”, a spus IPS Teodosie. 

La Marșul pentru Viață au participat, pentru prima dată, zeci de preoți. Întrebat de EVZ dacă au fost “obligați”, precum profesorii de religie, IPS  Teodosie a răspuns:”Dar preoții au conștiință, nu i-am obligat pe niciunul să vină. Foarte bine că sunt mai mulți, la anul, trebuie să fie în număr și mai mare”. Leonard Vancu, unul dintre organizatorii Marșului de la Constanța a spus că a văzut  doar doi profesori de religie la eveniment. “Orice profesor de religie și orice preot are însă  obligația morală de a participa la astfel de evenimente ca să atragă atenția asupra avortului”, a concluzionat el.

 

 

.

 

 

Te-ar putea interesa și: