Editura Evenimentul si Capital

Marș unic. Participanții și-au ținut respirația pe ultimii metri petru pentru a atrage atenția asupra problemei nașterilor premature

Autor: | | 0 Comentarii | 190 Vizualizari

Societatea civilă formată din părinți, jurnaliști, ONG-uri, VIP-uri, medici și autorități au participat astăzi, de Ziua Națională a Părinților cu copii prematuri, la primul marș dedicat bebelușilor care se nasc prematur și familiilor lor

Evenimentul, organizat în premieră în România de Asociația Unu și Unu, reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu fenomenul nașterilor premature, aflat într-o continuă creștere atât la nivel internațional, cât și în România. Pe ultimii 50 de metri s-a mers cu respirația oprită, pe cât posibil, pentru a recrea și pentru a înțelege situația prin care trece prematurul de când se naște, până ajunge la terapie intensivă și este resuscitat. Participanții au purtat măști de oxigen, ca cele de terapie intensivă, pentru a semnaliza că aceasta este principala problemă la nașterea copilului prematur și că de aici rezultă majoritatea problemelor de sănătate ulterioare.

Organizatorii atrag atenția si asupra impactului pe care îl are nașterea prematură asupra nou-născutului, familiei și societății. „Ne propunem ca prin acest marș să tragem un semnal de alarmă într-o manieră diferită asupra fenomenului de prematuritate care afectează numeroase familii din România. Ne dorim să sporim conștientizarea și să contribuim la prevenție prin informare. Acest eveniment își propune să determine întreaga societate să lupte și să ajute pentru ca numărul de copii prematuri din România să se micșoreze”, declară Diana Gămulescu, vicepreședinte Asociața Unu și Unu.

Nașterea prematură, cauză majoră a mortalității infantile

În fiecare an, în Europa, se înregistrează peste 500.000 de nașteri premature, iar in România rata este de 10%. Acest fenomen reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, precum și un risc major în dezvoltarea pe termen scurt și lung a diferitor probleme de sănătate, atât pentru nou-născuți, cât și pentru mame.

“Pentru un medic neonatolog este o provocare salvarea vieții unui prematur foarte mic, nou-născutul poate fi și imprevizibil, își schimbă starea de la un moment la altul. Munca în terapie intensivă este în echipă, necesită un consum de energie foarte mare pentru a salva vieți.” spune dr. Ioana Roșca, medic primar neonatologie, specialist pediatru, Șef sectie Neonatologie, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" din București.

Factori de risc și impactul nașterii premature

Dintre factorii de risc care duc la apariția problemelor în timpul sarcinii și la nașterea prematură se numără consumul de alcool, fumatul, dietele de alimentație nesănătoase, greutatea din timpul sarcinii, statutul socio-economic scăzut, nivelul ridicat de stres și numărul mare de ore de lucru, lipsa îngrijirii pre-natale sau realizarea acesteia după termen, dar și lipsa sprijinului social.

Impactul nașterii premature asupra nou-născuților poate avea efecte la nivel fizic pe termen lung – apariția unor probleme de auz sau văz, a afecțiunilor cronice ale plămânilor, varii probleme ale sistemului cardiovascular, efecte la nivel neurologic și comportamental – apariția simptomelor specifice dislexiei, paraliziilor cerebrale, hiperactivității, anxietății sau depresiei, precum și dificultăți de integrare a copilului în familie și, mai târziu, în societate.

Ce avere avea, de fapt, Nicolae Ceausescu! Unde se afla banii ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI