Marius Rusu, condamnat în dosarul „Pistolul de Aur”, nu-și poate ispăși pedeapsa în România

Marius Rusu, condamnat în dosarul „Pistolul de Aur”, nu-și poate ispăși pedeapsa în România Sursa foto: dreamstime.com

Marius Rusu, condamnat în dosarul „Pistolul de Aur”, a încercat fără succes să obțină recunoaşterea şi executarea în țară a sentinţei de 30 de ani de închisoare.

Marius Rusu şi cumnatul său, emigraţi în Australia, au fost arestaţi la Sydney. Aceștia au fost acuzaţi de traficarea a 300 de kilograme de cocaină şi de apartenenţa la o reţea de trafic de droguri. Dosarul a fost supranumit de presă „Pistolul de Aur”, scria Evenimentul Zilei în 2008.

Marius Rusu și cumnatul, membrii rețelei de crimă organizată

S-a numit „Pistolul de aur”, întrucât la unul dintre membrii rețelei a fost găsit un pistol placat cu aur. Ştirea arestării românilor Marius Rusu şi Zoltan Mato a fost preluată de două dintre cele mai mari ziare australiene: „Daily Telegraph“ şi „The Sydney Morning Herald“, mai scria atunci Evz.ro.

Potrivit procurorilor australieni, membrii rețelei de crimă organizată cumpărau cu 30.000 de dolari kilogramul de cocaină în Chicago și îl vindeau cu 190.000 de dolari în Sydney. Polițiștii bănuiesc că au fost importate circa 700 de kilograme, dar cantitatea pentru care au fost condamnați inculpații a fost mai mică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reţeaua „Pistolul de aur“

Marius Rusu, condamnat în dosarul „Pistolul de Aur”.

Marius Rusu și Zolten Mato au organizat șase transporturi  între 20 de kilograme și 102 de kilograme de cocaină fiecare, începând din februarie 2005. După 18 luni, cei doi au făcut atât de mulți bani încât au ieșit din rețea și s-au concentrat pe o afacere cu limuzine de lux. La percheziții polițiștii găsiseră 18 milioane de dolari în numerar, multe bunuri de valoare și zeci de arme de foc.

Ce pedepse au primit cei doi români

În septembrie 2010 Curtea de District din New South Wales i-a condamnat pe cei doi români la următoarele pedepse cu închisoarea:

-Marius Rusu – 29 de ani și nouă luni. -Zoltan Mato –  30 de ani și trei luni.

Sentința a rămas definitivă prin decizia penală din data de 18.12.2015, pronunţată de Curtea de Apel Penal Sydney.

La mijlocul lunii trecute, în numele lui Marius Rusu, la Curtea de Apel București a fost depusă o cerere de recunoaştere şi executare în România a sentinţei penale din data de 03.09.2010 pronunţate de Curtea de District din New South Wales în dosarul nr. 2009/00000586, rămasă definitivă prin decizia penală din data de 18.12.2015, pronunţată de Curtea de Apel Penal Sydney, Australia.

Decizia Curții de Apel București

După ce a examinat hotărârea judecătorească străină și a verificat lucrările dosarului, în baza celor constatate, Curtea de Apel București a pronunțat zilele trecute următoarea soluție, care nu este definitivă:

Solutia pe scurt a Curții de Apel București:

„Sentinţa penală nr.27/F din 28.02.2024 – În baza art. 141 alin.6 lit. c din Legea nr. 302/2004 respinge ca neîntemeiată cererea formulată de condamnatul-persoană transferabilă Rusu Marius de recunoaştere şi executare în România a sentinţei penale din data de 03.09.2010 pronunţate de Curtea de District din New South Wales în dosarul nr. 2009/00000586, definitivă prin decizia penală din data de 18.12.2015 pronunţată de Curtea de Apel Penal Sydney, Australia . În baza art. 16 alin.1 din Legea nr. 302/2004 cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 1.046 lei, se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în 10 zile de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentru condamnatul-persoană transferabilă. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia condamnatului-persoană transferabilă şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 28.02.2024”, informează justnews.ro.