Piramida șpăgilor la Autoritatea Vamală. Modul în care acționau inspectorii arestați preventiv
- Mădălina Sfrijan
- 20 februarie 2024, 20:46
Ies la iveală detalii legate de modul de acțiune al vameșilor arestați recent pentru luare de mită. Aceștia ar fi cerut șpagă de până 10.000 EUR pentru fiecare tir cu marfă contrafăcută. Mai mult, aceștia ar fi oferit sfaturi legate de practica prin care încărcătura trebuia camuflată.
Șase vameși au fost arestați pentru corupție. Toți lucrau la Autoritatea Vamală Română ar fi primit șpagă de mai multe ori. Unul dintre cei arestați ar fi fost cel care se ocupa de colectarea șpăgilor de la comercianții din Dragonul Roșu.
Șpagă pentru vameși
Răzvan Cosmin Stamatescu ar fi fost persoana desemnată pentru a se ocupa de sumele primite de la chinezii din centrul comercial de marginea Bucureștiului. Angajat la Autoritatea Vamală Română, acesta ar fi colectat șpăgile încasate de subordonații săi.
Mai mult, acesta ar fi primit de la un comerciant turc, 1.000 de euro pentru fiecare din cele 25 de tiruri încărcate cu gaz freon. Acestea ar fi intrat ilegal în țară. Taxele încasate de vameși creșteau în cazul tirurilor care aduceau în România haine și parfumuri contrafăcute.
Primeau informații despre anchete
Anchetatorii au stabilit că evazioniștii erau protejați inclusiv de funcționarii din cadrul ANAF, dar și de cei de la Ministerul Finanțelor. Astfel, afaceristului Cătălin Bucura ar fi fost cel care le transmitea informații despre anchetele aflate în desfășurare.
Conform anchetatorilor, importatorii de la care aceștia primeau diferite sume de bani aduceau de mărfuri din China, Turcia și Polonia. O parte din mita primită ar fi ajuns până la șeful inspectorilor vamali, Răzvan Cosmin Stamatescu.
„Astfel, se constată cinismul cu care recurge la mijloace <alternative> de obținere de câștiguri bănești facile și dezinvoltura cu care îi arată lui Bucura Cătălin ordonanța emisă în dosarul 262/P/2022 când acesta tocmai a fost trimis în judecată (în decembrie 2023) pentru comiterea unei infracțiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 51 milioane de lei. De asemenea trebuie punctată funcția de conducere ce potențează atât responsabilitatea inculpatului față de funcția publică dar și gravitatea corupției”, susțin ianchetatorii.
Acțiunea nu se oprea în punctul respectiv. Potrivit procurorilor, acesta redistribuia banii către șefii din Autoritatea Vamală.
Răzvan Cosmin Stamatescu este a coordonat echipele mobile de inspectori vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale București, încă din anul 2010. Potrivit atribuțiilor de serviciu, vameșul avea posibilitatea de a verifica TIR-urile care intrau și ieșeau din țară.
Vameși acuzați de corupție
Inspectorii vamali Marius Marin, Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu, Demetrius Gheorghe și Marian Vladimir Vulcan sunt principalii vizați în acest dosar. În schimbul sumelor primite de la comercianții chinezi, aceștia ar fi închis ochii la evaziunea fiscală la care aceștia apelau. Mai mult, aceștia nu le aplicau sancțiuni nici pentru comercializarea produselor contrafăcute.
Conform anchetei, în 2023, vameșii arestați preventiv ar fi încasat pe șpagă de 35.000 lei de persoană și 51 de baxuri de ghete contrafăcute Nike.
Totodată, aceștia ar fi primit 11.500 de dolari și 1000 de parfumuri de la un turc care vindea astfel de produse în Moroeni.
De altfel, procurorii au concluzionat că unul dintre cei șase vameși a încasat câte 4.000 de dolari pentru fiecare din cele 25 de tiruri cu gaz freon introduse ilegal în țară. Mai mult, acesta și-ar fi pus firma la dispoziție pentru a-l ajuta pe comerciantul turc să își aducă marfa în România. Conform procurorilor, societatea turcului nu deținea autoritățile de mediu necesare pentru a transporta și vinde freon.