Percheziţiile de la Vama Sculeni. Polițiștii și vameși ar fi luat mită de la colaboratorii DNA

DNA. Sursa foto: EVZ

DNA a deschis o anchetă în care sunt vizați șefi și ofițerii poliției de frontieră din Vama Sculeni, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Procurori au făcut percheziții în șapte localități din Iași.

Procurorii DNA au deschis o anchetă penală în care sunt vizați șefi și ofițerii poliției de frontieră din Vama Sculeni. Aceștia ar fi primit mită între 20 și 700 de euro pentru îndeplinire atribuțiilor de serviciu.

DNA, percheziții la punctul de frontieră Sculeni

Pentru a depista neregulile de la punctul de trecere  a frontierei Sculeni procurorii au folosit colaboratori cu altă identitate decât cea reală. Potrivit rechizitoriului, participanții care tranzitau punctul de frontieră Sculeni ar fi dat mită agenților de poliție care ulterior ajungea la șefii punctului vamal.

Potrivit rechizitoriului, un bărbat care transporta colete ar fi dat 700 de euro cu titlul de mită pentru a trece mai ușor de controlul vamal. În această dimineață procurorii DNA au efectuat percheziții în șapte localități din Iași. Au ”fost vizate atât instituțiile publice cât și persoane fizice.

Acuzații de corupție, luare de mită și abuz în serviciu

Faptele anchetate de procurori vizează infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise de funcționarii publici în cursul anului 2023. Sunt vizate mai multe persoane printre care ofițerii și șefii de la poliția de frontieră Sculeni.

„Mancaş Cristian- ofiţer de poliţie de frontieră cu gradul de subcomisar, Şef al Punctului de trecere a frontierei Sculeni, care în perioada 07.07.2023-24.08.2023, ar primit de la agenţii de poliţie de frontieră din subordine ( Bertea Gabriel Alexandru, Baciu Iulian Teofil prin intermediul colaboratorului cu altă identitate decât cea reală) şi de la participanţii la traficul de frontieră ( Budeci Sergiu şi Karagioz Dmitri) mai multe sume de bani cuprinse între 20 de euro şi 500 de euro, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Bertea Gabriel Alexandru, agent de poliţie de frontieră. În perioada 04.08.2023-08.11.2023, a primit de la participanţii la traficul de frontieră ( Scutari Andrei, Bantea Artur, Pahome Grigore , Cîrlig Victor , Ţonu Ion şi Karagioz Dmitri, singur sau prin intermediului colaboratorului ) sume de bani cuprinse între 70 de euro şi 700 de euro , în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se arată în rechizitoriul DNA.

DNA a folosit în anchetă civili cu o altă identitate decât cea reală

Pentru a confirma bănuielile oamenii legii au folosit civili cu o altă identitate decât cea reală. Astfel în luna august au identificate cel puțin trei fapte de corupție comise de agenții de la punctul de trecere a frontierei. Ilegalitățile au continuat și în luna septembrie. Prin urmare, nu este exclus ca suspecții să fie anchetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată. În cele ce urmează regăsiți numele persoanelor vizate și faptele de care sunt acuzați.

„La data de 24.08.2023 a remis subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian împreună cu colaboratorul cu altă identitate decât cea reala, suma de 200 de euro (sumă de bani reprezentând o parte din sumele de bani primite ca mită de către colaboratorul şi de către agentul de politie de frontieră Bertea Gabriel Alexandru în tura de serviciu din data de 24.08.2023) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Baciu Iulian Teofil, agent de poliţie de frontieră. La data de 04.08.2023, a primit de la participantul la traficul de frontieră (numitul Sculea Ion) suma de 200 euro (o bancnotă cupiură de 100 euro şi două bancnote cupiură de 50 euro) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.

Fapte comise în perioada iulie-septembrie 2023

La data de 04.08.2023, a remis ofiţerului de poliţie de frontieră, subcomisar MANCAŞ Cristian, prin intermediul colaboratorului cu altă identitate decât cea reala Pascal Lavinia, suma de 50 de euro, reprezentând o parte din suma de 200 de euro pe care agentul de poliţie de frontieră a primit-o la data de 04.08.2023, în jurul orei 12:00 de la numitul Sculea Ion, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în calitate de şef de punct.

Karagioz Dmitri, cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi bulgară, participant la traficul de frontieră. În perioada 19.07.2023-08.11.2023, a remis sume de bani cuprinse între 100- 400 de euro, subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian şi colaboratorului cu altă identitate decât cea reală în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Scutari Andrei, cetăţean cu dublă cetăţenie moldovenească şi română, participant la traficul de frontieră. La data de 16.08.2023, a remis agentului de poliţie de frontieră Bertea Gabriel-Alexandru suma de 700 de euro în legătură cu modalitatea în care acesta şi-a exercitat atribuţiile şef de tură şi în legătură cu modalitatea în care acesta îşi va exercitat atribuţiile de serviciu cu privire ansamblul rutier în care se aflau colete, care se afla în acel moment la controlul de frontieră.

DNA va cere măsuri preventive

În cauză se mai efectuează cercetări faţă de agentul de poliţie de frontieră ALEXA Ştefan-Daniel (09.08.2023 luare de mită, suma de 100 de euro –participant la traficul de frontieră; 16.08.2023, dare de mită suma de 100 subcomisarului de poliţie Mancaş Cristian 16.08.2023) şi faţa de agentul de poliţie de frontieră ALEXA Constantin-Cristian( 16.08.2023 luare de mită 200 de euro prin intermediul lui Bertea Gabriel-Alexandru).

Totodată, în cauză se mai efectuează cercetări pentru infracţiunii de abuz în serviciu săvârşite la data de 25.01.2023 de agenţii de poliţie PLEŞCA Adrian-Stelian şi CIOBANU Ovidiu-Dragoş şi de inspectorul vamal GHIŢU Stelian. În cauză s-a mai dispus efectuare în continuare a urmăririi penale cu privire la număr de 17 persoane (persoane cu dublă cetăţenie şi cetăţeni moldoveni), participanţi la traficul de frontieră , pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită în perioada 07.07.2023-25.09.2023”.

În acest caz este foarte probabil ca DNA Iași să ceară instanței de judecătă aplicarea măsurilor preventive.