Reţeaua „Pistolul de aur“

Reţeaua „Pistolul de aur“

Un român şi cumnatul său, emigraţi în Australia, au fost arestaţi miercuri, la Sydney, fiind acuzaţi de traficarea a 300 de kilograme de cocaină şi de apartenenţa la o reţea de trafic de droguri, care a fost supranumită de presă „Pistolul de Aur“.

Un român şi cumnatul său, emigraţi în Australia, au fost arestaţi miercuri, la Sydney, fiind acuzaţi că au plănuit să importe 300 de kilograme de cocaină şi că sunt membri importanţi ai unui cartel al drogurilor. De la această reţea (supranumită de presa locală „Pistolul de aur“), poliţiştii au capturat în trecut chiar un pistol placat cu aur. Marius Rusu (31 de ani) şi Zoltan Mato (34 de ani) sunt fiul, respectiv ginerele unui român stabilit în Australia, Ion Rusu, fost antrenor al echipei de fotbal Rapid-Sydney.

Scandalul arestării celor doi a fost surprins de două dintre cele mai importante publicaţii australiene, „Daily Telegraph“ şi „The Sydney Morning Herald“. Primul publică şi date despre alţi români reţinuţi în Australia pentru trafic de droguri, precizând că, numai în ultimii doi ani, au fost arestate 109 persoane originare din România.

Avocatul tandemului Rusu-Mato a adus în faţa instanţei inclusiv argumentul că cei doi aveau datorii şi ipoteci în valoare de un milion de dolari, sus- ţinând că acest fapt demonstrează că ei nu făceau bani din afaceri cu droguri.

Ne puteți urmări și pe Google News

OCUPAŢIE Marius Rusu, Zoltan Mato şi cartelul drogurilor

Doi membri ai unei familii de români au fost arestaţi, miercuri, în Australia, sub acuzaţia de trafic de droguri - 300 de kilograme de cocaină, în 2005 şi 2006. Este vorba despre fiul şi ginerele fostului antrenor al echipei Rapid-Sydney, Ion Rusu. Cei doi - Marius Rusu şi Zoltan Mato - sunt suspectaţi că fac parte dintr-o mare reţea a cocainei.

Ştirea arestării a fost preluată de două dintre cele mai mari ziare australiene, „Daily Telegraph“ şi „The Sydney Morning Herald“. Această din urmă publicaţie îi descrie pe cei doi ca fiind „proprietarii unei afaceri cu limuzine stil Hollywood şi a milioane de dolari «îngheţate» în diverse bunuri, inclusiv într-un model special de maşină Hummer“. Ziariştii de la „Daily Telegraph“, precizează că Marius Rusu şi Zoltan Mato fac parte dintr-un puternic „cartel al drogurilor“, care şi-a pierdut recent doi dintre capi: Fathead şi Fatboy, aceştia fiind acuzaţi de procurori de mai multe infracţiuni, inclusiv de importul şi distribuirea a sute de kilograme de cocaină. Poliţia foloseşte în proces un martor cu identitate ascunsă „Mato şi Rusu, care au apărut împreună în boxa acuzaţilor la Tribunalul Central din Sydney, sunt cel mai recent arestaţi în „Operaţiunea Schoale“, în care a fost implicată Divizia Specială a Poliţiei. Potrivit „Daily Telegraph“, cei doi erau membri seniori ai „cartelului drogurilor“. Avocatul lor, Michael Ainsworth, a susţinut în faţa instanţei că poliţia se bazează pe declaraţia unui martor identificat în documentele din dosar doar ca „Mr. X“, care a fost implicat în cartelul drogurilor şi încearcă să-şi salveze pielea. „Are de câştigat foarte mult incriminând cât de mulţi oameni poate“, a afirmat Ainsworth.

În ciuda pledoariei avocatului lor, judecătorul a decis că Zoltan Mato şi Marius Rusu nu pot fi eliberaţi pe cauţiune şi vor apărea în faţa tribunalului din nou pe 4 iunie. Peste 100 de români, în trafic cu droguri, în ultimii doi ani

Plecând de la cazul „Rusu-Mato“, ziarul „Daily Telegraph“ trece în revistă cele mai recente cazuri de români arestaţi în Australia pentru trafic şi consum de heroină, cu precizarea că, în ultimii doi ani, numărul acestora se ridică la 109: o femeie a fost acuzată de curând de vânzarea de heroină în Kings Cross; trei bărbaţi au fost arestaţi şi acuzaţi pentru posesia a 3,5 g de droguri în zona de sud-vest a oraşului Sydney.

Publicaţia îi citează pe detectivii de la Agenţia pentru Luptă Împotriva Drogurilor, care vorbesc despre o investigaţie care a durat mai bine de trei ani, în legătură cu ceea ce ei descriu drept „un număr de reţele de distribuţie de droguri bine organizate, conduse de români“. „Este imposibil de estimat numărul de oameni implicaţi, deoarece primim tot timpul informaţii suplimentare despre alţi membri ai reţelei“.