Marile pericole din bucătărie, care vă pot pune sănătatea în pericol 

Marile pericole din bucătărie, care vă pot pune sănătatea în pericol  Sursă Dreamstime

Dacă ai făcut curat în bucătărie de curând, s-ar putea să fi observat murdărie în diferite colțuri. De cele mai multe ori, câteva firimituri nu ar trebui să facă rău. Însă, oamenii de știință au descoperit care sunt zonele din bucătărie cărora trebuie să le acordați mai multă atenție. 

Medicii din SUA au descoperit că principalul loc în care se adunau cei mai mulți germeni erau borcanele de condimente. Studiul, cerut de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului pentru Agricultură din SUA, a constatat că 48% dintre probe au prezentat dovezi de contaminare. Cercetătorii au spus că borcanele de condimente erau chiar mai murdare decât pubelele, cuțitele și chiuveta.

Bacteriile din bucătărie

Autorul studiului, Donald Schaffner, a declarat că au existat cele mai mari concentrații de microorganisme care ajută la identificarea speciilor bacteriene. El a explicat că acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor nu s-ar gândi să curețe borcanele de condimente sau să le șteargă după utilizare. 

Aceste boli s-ar prezenta de obicei ca intoxicații alimentare. Experții de la Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie afirmă că oricine s-ar putea contamina, însă unii oameni au un risc mai mare, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele cu un sistem imunitar slăbit, copiii mici și persoanele în vârstă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, profesorul Schaffner a spus că ar fi greu să ne dăm seama cât de periculos ar fi acest lucru când vine vorba de sănătatea noastră. Pentru a evita ingerarea virușilor, profesorul Schaffner a spus că ar trebui să vă spălați mâinile cu apă și săpun după ce atingeți carnea crudă.

Pentru a detecta cele mai murdare zone ale bucătăriei, experții au făcut studii pe 371 de participanți care au fost rugați să gătească un burger de curcan. Oamenii de știință au inclus o bacterie inofensivă în carne despre care participanții nu au fost informați.

Cele mai contaminate zone

În afară de borcanele pentru condimente, mânerele, cârpele de vase, bureții și mânerele de la robinet sunt toate clasate printre cele mai contaminate suprafețe. De asemenea, suprafața interioară a chiuvetei, dozatoarele de săpun, ușa de la frigider au fost considerate suprafețe contaminate. 

Un alt studiu a mai constatat că așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna” se ascund pe oale, tigăi, linguri și alte articole de uz casnic. Substanțele chimice, au spus experții de la Universitatea din California de Sud (USC), vă pot crește riscul de cancer hepatic cunoscut sub numele de carcinom hepatocelular non-viral.

În multe cazuri, o persoană va fi diagnosticată cu acest tip de cancer din cauza sindroamelor de supraîncărcare cu fier, consumului de alcool, consumului de tutun și expunerii la pesticide. Studiul a constatat că cei care au fost expuși la toxine au avut un risc de 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticați cu boala, potrivit The Sun.