Mari schimbări în lumea afacerilor. Firmele s-au axat pe digitalizare. Cu ce surprize vin antreprenorii

Mari schimbări în lumea afacerilor. Firmele s-au axat pe digitalizare. Cu ce surprize vin antreprenorii

Pandemia a schimbat percepția multor firme din România. Angajații și patronii au fost nevoiți să se axeze pe digitalizare și să investească în tehnologie. Un studiu a demonstrat că aceste schimbări ajută afacerile.

CIEL România, cunoscuții producători de software, au demonstrat că firmele și-au mutat o mare parte din activitate în mediul online. Studiul s-a axat pe evoluția unui business în 2021. În acest an, peste 70% dintre firme au automatizat mai multe procese de business față de 2020, care a fost un an al schimbărilor și investițiilor temperate.

Pandemia a făcut ca peste 65% din firmele noi să deschidă o afacere cu un nivel al digitalizării mult mai ridicat decât cele aflate la început de drum în anii 2018-2019. E-commerce-ul local a explodat în pandemie. Angajații din România au renunțat la fostele ajutoare și și-au făcut munca mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. O altă parte dintre aceștia au ales să lucreze de acasă, să se ajute de internet și de diverse platforme.

Digitalizarea, secretul unei afaceri de succes

“O afacere care investește în digitalizare se poate redresa mult mai repede după un șoc extern cum este pandemia și are capacitatea de a se adapta rapid la noi condiții de funcționare a pieței. Din păcate, în România digitalizarea afacerilor se situează încă la un nivel redus, astfel încât puține companii beneficiază de această pârghie de creștere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, ne așteptăm că fondurile europene disponibile în acest scop să ducă la o creștere semnificativă a gradului de digitalizare, iar firmele din România să investească în noi tehnologii, deoarece în final tot ele sunt cele care vor câștiga din creșterea eficienței și reducerea costurilor de funcționare”, afirmă George Zhang, CEO al Huawei România.

Un alt angajat din mediul afacerilor a mărturisit că este foarte importantă mentalitatea omului și adaptarea la noi situații.

”Digitalizarea unei afaceri înseamnă schimbarea modelului de business, dar acest lucru nu poate fi realizat fără schimbarea mentalității. Companiile care se pregătesc de digitalizare sunt vizionare și vor fi primele care vor vedea beneficiile acestui proces. În general, digitalizarea este privită doar din perspectiva investițiilor în tehnologie, însă această schimbare presupune investiții importante și în angajați, astfel încât aceștia să își dezvolte abilitatea de a lucra într-un mediu digital. Acest nou mod de lucru îi va elibera de povara rutinei, lăsând-o în seama mașinilor, iar oamenii vor avea timp să evolueze și să creeze valoare adăugată”, spune Codruț Săvulescu, Senior Solutions Manager al Huawei România, potrivit economica.net.