Evenimentul Zilei > Actualitate > Mari nereguli semnalate la una dintre marile Companii Naționale ale țării
Mari nereguli semnalate la una dintre marile Companii Naționale ale țării

Mari nereguli semnalate la una dintre marile Companii Naționale ale țării

Un raport întocmit de Corpul de Control al premierului a scos la iveală probleme administrative.

Corpul de control al premierului României, Ludovic Orban, a finalizat un control la Transelectrica şi la filiala sa Smart. După ce au fost efectuate mai multe verificări,  inspectorii au descoperit nereguli în ceea ce priveşte majorarea capitalului social, procedura de selecţie a Consiliului de Supraveghere şi Directoratului, precum şi plata de sume prea mari în cazul unor contracte încheiate.

Potrivit sintezei raportului respectiv, controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2018 şi a fost finalizat la începutul lunii august a acestui an. Printre principalele concluzii trase se numără faptul că Transelectrica nu a finalizat, până la data efectuării controlului, demersurile pentru majorarea capitalului social cu valoarea actualizată a terenurilor pentru care compania a obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate în mod succesiv, încă din anul 2000.

De asemenea se mai arată în raportul respectiv, chiar dacă Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat declanşarea procedurii de selecţie a Consiliului de Supraveghere în 2017, membrii acestui for de conducere au primit doar mandate provizorii de atunci până acum. Aceeași situație se regăsește în în privința membrilor care compun Directoratul companiei vizate de control.

În plus, inspectorii au găsit mai multe contracte încheiate de Transelectrica şi Smart, unde compania de transport al energiei a plătit sume mai mari decât ar fi fost cazul. Alte contracte nu au respectat termenele de finalizare.

Raportul de control a fost finalizat la data de 4 august 2020 şi transmis către prim-ministru (spre informare), Secretariatul General al Guvernului (spre analiză şi valorificare), Ministerul Finanţelor Publice (spre analiză şi valorificare), Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. (spre valorificare), Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport – „Smart” S.A. (spre informare), Curtea de Conturi a României (spre informare).

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. este operatorul național de transport de energie electrică în România. A fost înființată în anul 2000.

sursa: Agerpres

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.