Marea CACEALMA a palestinienilor în jocul cu Trump
Editura Evenimentul si Capital

Marea CACEALMA a palestinienilor în jocul cu Trump

Mahmoud Abbas în ședința de la Ramallah
Autor: | | 0 Comentarii | 894 Vizualizari

Liderii Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), întâlniți la Ramallah pe 15 ianuarie au recomandat revocarea recunoașterii Israelului.

Un editorial de Bassam Tawil pentru Gatestone Institute.

Recomandarea a fost făcută ca răspuns la anunțul președintelui american Donald Trump prin care acesta recunoștea Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Liderii OEP au recomandat de asemenea suspendarea coordonării cu Israelul în domeniul securității și au cerut revizuirea tuturor acordurilor semnate cu statul evreu, inclusiv Acordul de la Oslo.

Întrunirea Consiliului Central al OEP a fost condusă de președintele Mahmoud Abbas, care în ultimele săptămâni a decis să adopte o linie conflictuală cu administrația americană, probabil în speranța că Departamentul de Stat va da înapoi, așa cum a făcut-o întotdeauna până acum.

Într-un discurs anterior ședinței Consiliului Central, Abbas l-a ironizat pe Trump și a aruncat blesteme asupra lui: „Fie ca Dumnezeu să-i distrugă casa!” The Guardian a explicat că Abbas „nu s-a referit literal la Casa Albă sau la Trump Tower, însă sensul mai larg este evident”.

Discursul lui Abbas a conținut și remarci antisemite, în care a afirmat că Israelul este un proiect colonialist care nu are nimic de-a face cu iudaismul. Abbas a lansat atacuri și la adresa țărilor arabe și a palestinienilor care se opun politicilor sale și conducerii sale autocratice.

Declarațiile sale reflectă gradul de izolare în care se află liderul palestinian în ultima perioadă. Deși Abbas nu a precizat numele țărilor arabe, a fost evident că el s-a referit la Arabia Saudită și Egipt atunci când a cerut ca lumea arabă să nu se mai amestece în treburile interne ale palestinienilor.

A fost discursul unui lider care simte că devine tot mai puțin important cu fiecare zi care trece.

Mânia lui Abbas față de țările arabe vine din convingerea că a fost înșelat de acestea în confruntarea cu administrația Trump și cu Israelul.

Abbas, asemenea multor conaționali, simte că țările arabe le-au întors încă o dată spatele fraților palestinieni și s-au săturat de smiorcăiala și de lipsa de credibilitate a liderilor de la Ramallah.

Abbas și palestinienii duc dorul zilelor din vremea administrației Obama, ostilă Israelului și întotdeauna de partea lor.

Pentru Abbas și palestinieni, vremea când administrația Obama condamna Israelul privind „construcția de așezări” a fost perioada de aur, care, odată cu venirea unui nou președinte la Casa Albă, pare să fi trecut.

În disperarea sa, Abbas lansează atacuri în toate direcțiile. Recurge din nou la vechea sa strategie de a avertiza că dacă pretențiile sale nu îi sunt îndeplinite va izbucni Al Treilea Război Mondial.

Abbas ar vrea să credem că problema palestiniană trebuie să rămână în centrul atenției mondiale – altminteri va fi o baie de sânge pe străzile majorității țărilor din lume.

Ar trebui să ia cineva în serios amenințările lui Abbas? Răspunsul este simplu: nu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate