Marea Britanie: Guvernul, criticat după acordarea unui ajutor Unicef ​​pentru hrănirea copiilor săraci

Marea Britanie: Guvernul, criticat după acordarea unui ajutor Unicef ​​pentru hrănirea copiilor săraci

Agenția ONU, care a intervenit în regim de urgență pentru prima dată în țară, a acordat asistență financiară către aproximativ 1.800 de familii puternic afectate de criza sanitară.

Aceasta este o premieră în istoria Unicef. Agenția ONU a contribuit la o campanie de hrănire a copiilor din familiile afectate de epidemia Covid-19 din Regatul Unit. Un eveniment care a provocat furie în ţara de dincolo de Canalul Mânecii miercuri, 16 decembrie.

Partidul Laburist (stânga), principalul partid de opoziție, a considerat "rușinos" faptul că aproximativ 1.800 de familii aflate în dificultate sunt parțial hrănite în timpul sărbătorilor de Crăciun datorită unui ajutor financiar acordat de Fondul Națiunilor Unite pentru copii. "Suntem una dintre cele mai bogate țări din lume", s-a indignat Angela Rayner, numărul doi în Partidul Laburist. 

"Nu ar fi trebuit să ajungem niciodată la asta", a continuat ea. Copiii noștri nu ar trebui să depindă de asociațiile umanitare care sunt obișnuite să opereze în zone de război și după dezastre naturale".

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul premierului conservator Boris Johnson se confruntase deja cu o serie de critici pentru că a refuzat să ofere, în plină epidemie, mese gratuite celor mai săraci copii în timpul vacanțelor școlare. El a sfârşit prin a ceda sub presiunea unei campanii populare conduse de fotbalistul vedetă de la Manchester United, Marcus Rashford.

Un ajutor financiar de la Unicef, în valoare de 25.000 de lire sterline (sau 27.700 de euro), a fost acordat mai multor asociații care ajută familiile din cartierul Southwark, din sudul Londrei. Aceștia vor primi în total 18.000 de mic dejunuri, care vor fi distribuite prin școli în timpul vacanței de două săptămâni de sfârșit de an. În plus, în timpul vacanței din februarie vor fi oferite și 6.750 de mic dejunuri.

Potrivit Unicef, creat în urma celui de-al Doilea Război Mondial, pandemia Covid-19 este cea mai urgentă criză care afectează copiii după acest conflict.

"Este vorba despre primul răspuns de urgență al Unicef în Marea Britanie, realizat pentru a lupta împotriva impactului fără precedent al crizei noului coronavirus și pentru a ajunge la familiile care au cel mai mult nevoie", a spus Anna Kettley, directorul său de programe pentru țară. "Este necesară o soluție pe termen mai lung pentru a ataca rădăcinile sărăciei alimentare, astfel încât niciun copil să nu sufere de foame".

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a apărat acțiunea guvernului, subliniind că a luat "măsuri considerabile (...) pentru a se asigura că nu le va fi foame copiilor în timpul epidemiei".

https://www.lemonde.fr/international/article/2020/12/16/royaume-uni-le-gouvernement-critique-apres-une-aide-de-l-unicef-pour-nourrir-les-enfants-demunis_6063655_3210.html 

Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/cciulu