Ciolacu, despre speculațiile privind Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor nu s-a plictisit

Ciolacu, despre speculațiile privind Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor nu s-a plictisit Premierul Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Marcel Ciolacu a comentat speculațiile din spațiul public, referitoare la amânarea creșterii contribuțiilor la Pilonul II de pensii. El a vorbit despre „presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024”, spunând că ministrul Finanțelor nu s-a plictisit în timpul vizitei sale în SUA.

Marcel Ciolacu a comentat, ironic, ultimele speculații din spațiul public cu privire la amânarea majorării contribuțiilor la Pilonul II de pensii. Premierul a susținut prima ședință de guvern după revenirea din Statele Unite. În ultimele zile au apărut speculații cu privire la intențiile Guvernului în legătură cu pensiile private ale românilor.

Periodic, PSD încearcă, prin diferite proiecte legislative, să preia fondurile acumulate în Pilonul II de pensii. Scopul este de a acoperi deficitul din bugetul de pensii. Și, tot periodic, aceste inițiative provoacă scandal în mediul public.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ciolacu comentarii ironice în guvern

În ședință de guvern, după revenirea din SUA, premierul a luat contact cu noile probleme. În  acest context a comentat și speculațiile cu privire la Pilonul II de pensii, fără să explice la ce se referă exact.

„Am observat că, în absenţa mea, domnul ministru al Finanţelor nu s-a plictisit, a trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024”, a spus premierul în şedinţă.

Pe de altă parte, însă, Ciolacu s-a lăudat cu performanțele guvernării de pe hârtie. El a făcut referire la creștereea PIB-ului, din ultimele nouă luni, despre care a afirma că reprezintă „realitatea”.

„Avem un avans de 2,2% cu care suntem pe locul al treilea în Europa. Creşterea pe trimestrul 3 a fost solidă şi susţinută în continuare de investiţiile publice majore”, a ţinut să precizeze premierul.

Marcel Boloș despre Pilonul II de pensii

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu vin după apariția unor noi speculații cu privire la intențiile sale privind Pilonul II de pensii. Astfel, conform informațiilor apărute, Guvernul ar intenționa să amâne majorarea contribuțiilor la acest sistem, programată pentru anul viitor. Este o măsură menită să acopere găurile de la bugetul de pensii.

În acest context, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dat asigurări că statul nu va amâna majorarea contribuțiilor la Pilonul II. El a vorbit, totuși, despre problema sustenabilităţii deficitului bugetar ce rămâne deschisă. În aceste condiții, statul trebuie să identifice soluţii care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Marcel Boloș a făcut aceste comentarii într-o postare pe contul de Facebook.

Marcel Boloș, despre Pilonul II de pensii

Marcel Boloș Sursa Foto: Facebook

Marcel Ciolacu pus în încurcătură

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat într-un mesaj publicat pe Facebook, că guvernul nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. El a dezmințit speculațiile legate de un proiect de ordonanță de urgență ce prevede amânarea până în 2026 a majorării contribuțiilor la Pilonul II. Conform reglementărilor în vigoare, anul viitor, acestea ar trebui să crească de la 3,75% la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

„Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a precizat că „problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.”

Proiectul de ordonanță apărut în spațiul public a provocat și o reacție din partea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. De unde și declarația premierului marcel Ciolacu.