Anunț de la Marcel Boloș privind pensiile. Ce se întâmplă cu creșterea contribuției

Anunț de la Marcel Boloș privind pensiile. Ce se întâmplă cu creșterea contribuției

„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii”, anunță ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș a făcut o declarație pe Facebook privind pilonul II de pensii. Guvernul nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. Un proiect de Ordonanță de Urgență prevede amânarea până în 2026 a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75% până în 2026. Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a reacționat, printr-un comunicat. Inițial, contribuția trebuia să crească de la 1 ianuarie 2024, potrivit PNRR și după legislația în vigoare: „Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”.

Marcel Boloș, despre pensii

„Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a scris Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Putea Pilonul II de pensii să fie impozitat în 2024?

Pilonul II de pensii private. Câți bani se strâng în cont după 15 ani de cotizație la un salariu mediu

sursă foto: Arhiva EvZ

 

Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat. Este vorba despre o confuzie legislativă prevăzută în Codul Fiscal. Aceasta ar putea impozita pensiile private cu 15% sau 20%. Mai exact, sunt temeri tot mai mari că Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat, de la anul. Pilonul II de pensii ar putea fi impozitat din 2024.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că anumite modificări din Codul Fiscal ar putea duce la o asemenea situație. În același timp liberalii promit corectarea actului normativ. Pe de altă parte, Ministerul Muncii susține că nu ar exista niciun pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar administratorii de fonduri private de pensii  spun că anumite prevederi ale Codului Fiscal lasă loc ca de la anul Pilonul II de pensii să fie impozitat progresiv. Asta ar însemna, potrivit asociatei, chiar dublarea impozitului, în anumite cazuri în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România. Marcel Boloș a scris pe Facebook că vor fi luate decizii prezentate de coaliție și că nu va fi amânată creşterea contribuției la Pilonul II de pensii.

Pensiilor din Pilonul II li se aplică regulile din sistemul public

„Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II.

Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a transmis, luni seară, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat ân Ministerul Muncii.

Explicațiile au fost oferite în urma solicitării liderului USR, Cătălin Drulă, care a cerut coaliției PNL-PSD să înceteze atacurile împotriva Pilonului II de pensii.