Asociația pentru Pensiile Administrate Privat atrage atenția că anumite modificări din Codul Fiscal ar putea duce la o asemenea situație. În același timp liberalii promit corectarea actului normativ. Pe de altă parte, Ministerul Muncii susține că nu ar exista niciun pericol.
Dar administratorii de fonduri private de pensii spun că anumite prevederi ale Codului Fiscal lasă loc ca de la anul Pilonul II de pensii să fie impozitat progresiv. Asta ar însemna, potrivit asociatei, chiar dublarea impozitului, în anumite cazuri în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România. Marcel Boloș a scris pe Facebook că vor fi luate decizii prezentate de coaliție și că nu va fi amânată creşterea contribuției la Pilonul II de pensii.
Pensiilor din Pilonul II li se aplică regulile din sistemul public
„Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II.
Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a transmis, luni seară, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat ân Ministerul Muncii.
Explicațiile au fost oferite în urma solicitării liderului USR, Cătălin Drulă, care a cerut coaliției PNL-PSD să înceteze atacurile împotriva Pilonului II de pensii.