Tensiuni înainte de alegeri. Polițiștii pun presiune pe Marcel Ciolacu

Tensiuni înainte de alegeri. Polițiștii pun presiune pe Marcel Ciolacu Marcel Ciolacu/ Sursa Foto: Arhiva EVZ

Polițiștii și militarii încearcă să îl oblige pe Marcel Ciolacu să accepte măririle de salarii promise în ianuarie. Există riscul ca aceștia să refuze să mai păzească secțiile de vot.

Polițiștii și militarii amenință că nu vor mai păzi secțiile de vot

Marcel Ciolacu ar putea fi obligat să accepte măriri de salarii pentru polițiști și militari:

Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru

Prin prezenta, în calitate de Federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ,,Ordine publică”, gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne, având în componență peste 36.000 de angajați din cadrul MAI, cărora le reprezentăm drepturile și le promovăm interesele profesionale și economico-sociale,

Ne puteți urmări și pe Google News

vă aducem la cunoștință o situație cu implicații discriminatorii pentru angajații din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională:

În concret, ne referim la proiectul OUG privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice, postat în transparență pe site-ul Ministerului Muncii, care prevede majorarea cu 10% a salariilor personalului plătit din fonduri publice, mai puțin a unor familii ocupaționale care au primit deja diferite majorări salariale, în ultimii ani, inclusiv 5%, începând cu luna ianuarie 2024, precum și a familiei ocupaționale din Anexa VI a Legii-cadru nr. 153/2017– Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care este exclusă din acest proiect de act normativ, deși are drepturi financiare semnificative de recuperat”, se arată în document.

poliție, anchetă

Domnule prim-ministru,

Pe 23 ianuarie, liderii sindicali au avut o întâlnire cu Marcel Ciolacu și membri ai Guvernului:

„După cum bine cunoașteți – urmare numeroaselor noastre adrese și a discuțiilor avute, în acest an, cu dumneavoastră, personal, și cu întreaga conducere a Guvernului, la sediul MAI, în data de 23 ianuarie –, în ceea ce ne privește, actuala guvernare are încă restanțe salariale de achitat, rezultate din neaplicarea la termenele prevăzute a Legii-cadru nr. 153/2017, dar și alte drepturi financiare, care ar trebui actualizate (unele sunt la valorile de acum 5 sau chiar 15 ani).

Pentru conformitate, vi le reamintim, în detaliu:

  1. actualizarea în plată a normei de hrană (este neactualizată de peste 5 ani);
  2. aplicarea sporurilor / majorărilor / indemnizațiilor / primelor la cuantumul actual, în plată, al salariului de funcție / de bază / soldei;
  3. acordarea sporului sporului pentru lucru cu informații clasificate prin raportare la salariul / solda în plată;
  4. acordarea majorării salariale pentru toate structurile care desfășoară activități privind combaterea corupției, prin raportare la salariul / solda în plată;
  5. aplicarea majorării pentru funcții de conducere / comandă la salariul / solda în plată;
  6. actualizarea compensației pentru chirie la valoarea pieței (drept neactualizat din 2009);
  7. emiterea Ordinului de ministru pentru acordarea majorării prevăzute la art. VIII din OUG nr. 26/2024”, mai arată documentul.

vot, alegeri

Polițiștii îl acuză pe Marcel Ciolacu de discriminare

Potrivit solicitărilor sindicatului, proiectul de OUG în discuție este complet discreționar și discriminatoriu:

„În acest context, al numeroaselor restanțe salarial-financiare către familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, considerăm că proiectul de OUG în discuție este complet discreționar și discriminatoriu în raport cu interesele noastre.

Drept urmare, apreciem că este necesară remedierea situației în cauză. Se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceți și al coaliției de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaționale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%.

Pe această cale, vă readucem la cunoștință faptul că, în funcție de poziționarea Guvernului față de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanșarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca polițiștii să nu asigure paza secțiilor electorale.

Asteptăm răspunsul, cu celeritate, la adresa de e-mail din antet.

Cu deosebită stimă,

Președintele Biroului Executiv SNPPC