Românii scapă de vizele pentru Statele Unite. Promisiunea făcută de Ciolacu la Washington

Românii scapă de vizele pentru Statele Unite. Promisiunea făcută de Ciolacu la Washington Marcel Ciolacu și-a luat viză pentru SUA. Mesajul premierului. Sursa foto: Photo 41900402 © Popartic | Dreamstime.com

Românii vor scăpa de vizele pentru călătoria în Statele Unite, promite premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Washington. Premierul face apel la ambasadoarea Statelor Unite pentru ca acest demers să se transforme în realitate.

Marcel Ciolacu este convins că Statele Unite vor elimina vizele pentru românii care aleg să călătorească în America. Aflat în vizită la Washington, premierul României a abordat acest subiect la o recepție oficială. El a făcut apel și la ambasadoarea SUA de la București, Kathleen Kavalec, să susțină acest demers.

În discursul pe care l-a susținut din Statele Unite, Ciolacu, a vorbit şi despre situaţia de securitate din ţara noastră. El a enumerat crizele cu care s-a confruntat țara noastră în ultimii ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am trecut printr-o pandemie, ca şi dumneavoastră aici, printr-o criză energetică, printr-o inflaţie exagerată şi mai nou trecem în România şi printr-o criză de securitate regională şi, nu în ultimul rând, globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi adevărul este că România în acest moment ţine spatele frontului din Ucraina. România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu, promisiune din Statele Unite

Premierul s-a declarat sigur că vizele de călătorie pentru românii care intenționează să călătorească în SUA vor fi eliminate. El a avansat și un termen la care acest „vis al românilor” se va transforma în realitate. Este vorba despre anul 2025, după ce se vor fi încheiat alegerile, iar politicienii vor scăpa fără să piardă la vot, în caz de eșec.

Marcel Ciolacu a făcut apel la românii din Diaspora, dar și la ambasadoarea Kathleen Kavalec.

„Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat Marcel Ciolacu la o recepție destinată românilor din Diaspora.

Kathleen Ann Kavalec

Kathleen Ann Kavalec Sursa: Wikipedia

Importanța parteneriarului cu România

Ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, subliniat importanța parteneriarului strategic dintre SUA și România. Ea a fost prezentă, alături de Marcel Ciolacu, la recepția de la Washington. Cu acest prilej, a afirmat că acest parteneriat „nu a fost niciodată mai important decât în prezent”.

Kavalec a făcut referire la actualul context, al ameninţărilor cu care ne confruntăm în Europa, din cauza unei Rusii agresive şi a războiului din Ucraina.

„România a fost un partener puternic şi a făcut multe eforturi pentru a susţine Ucraina, în special în ceea ce priveşte transportul de cereale, primirea de refugiaţi şi în domeniul asistenţei militare”, a arătat diplomatul american.

Premierul român în vizită în SUA

Marcel Ciolacu în vizită în SUA. Sursa foto: Gov.ro

Marcel Ciolacu și achiziția de armament american

Kathleen Kavalec a comentat în treacăt, spre deosebire de premierul român, despre ridicarea vizelor de călătorie pentru românii care vor merge în SUA. Ea a spus, doar, că s-au făcut progrese în ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver

În schimb, a făcut referire la achizițiile de armament și echipamente militare din SUA. Este un subiect mult mai interesant pentru americani decât ridicarea vizelor. Iar Marcel Ciolacu este cel care va semna pentru aceste achiziții, ca premier.

„Noi, partea americană, facem tot ce putem pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a României pe Flancul estic al Alianţei. Eu şi ministrul Apărării am avut plăcerea de a vedea unele dintre noile capabilităţi pe care România le-a ales”, a afirmat Kavalec.