Scandal între români în SUA. Ambasadorul Muraru, omis din delegația lui Marcel Ciolacu

Scandal între români în SUA. Ambasadorul Muraru, omis din delegația lui Marcel Ciolacu Andrei Muraru, ambasadorul în SUA Sursa foto. Facebook

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a ținut să-i reproșeze premierului Marcel Ciolacu faptul că nu l-a inclus între participanții la întâlnirile politice de la Washinghton. Marcel Ciolacu i-a dat replica zâmbind. Este clar, însă, care va fi primul ambasador rechemat de la post dacă politicianul PSD va ajunge la Cotroceni.

Marcel Ciolacu, premierul României, și ambasadorul Andrei Muraru au avut o dispută în public la Wasinghton. Diplomatul s-a arătat nemulțumit că nu a fost inclus la întâlnirile politice. ale delegației guvernamentale, cu oficialii americani.

Andrei Muraru a ținut să-și facă publică nemulțumirea la o recepție destinată comunității de români din SUA. Iar Marcel Ciolacu i-a dat replica zâmbind, spunând că „important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ciolacu l-a exclus pe ambasador

Andrei Muraru este fratele deputatului Alexandru Muraru, președintele organizației PNL Iași. Ceea ce face ca decizia liderului PSD să aibă o oareșce logică politică. Chiar dacă PSD și PNL sunt colege de guvernare, politicienii celor două partide au ajuns să se înțepe destul de des. Ca și de această dată, la Wasinghton.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a comentat Andrei Muraru.

El a continuat în aceeași notă, urându-i „succes” premierului Marcel Ciolacu în vizita pe care o face în America,

„Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi în definitiv vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii - întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor”, a spus Andrei Muraru, în intervenţia sa la eveniment.

Marcel Ciolacu în Statele Unite

Scandal între români în Statele Unite Susa foto: gov.ro

Replica premierului pentru ambasador

Marcel Ciolacu l-a pus la punct pe ambasadorul Andrei Muraru, zâmbind. El i-a transmis să-și vadă de treburile sale de ambasador. Însă în spatele zâmbetului, forțat, este evident care va fi primul ambasador rechemat de la post, în cazul în care Ciolacu va ajunge președinte.

„Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine și cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea. Cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu l-a trimis pe Andrei Muraru să-și vadă de treburile sale. A făcut-o, bineînțeles, într-o formă elegantă, dar foarte transparentă.

„Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale”, a spus politicianul PSD.

Marcel Ciolacu vizită în Statele Unite

Luni, premierul are programată o ceremonie oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington.

Ulterior, șeful guvernului se va întâlni, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. De asemenea, are programată și o întâlnire cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, Marcel Ciolacu se va întâlni şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru Energie al SUA.

Premierul României este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri. Alături de el au făcut deplasarea în SUA ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.