Evenimentul Zilei > Justitie > Andrei Muraru, propunerea pentru postul de ambasador în SUA, urmărit penal
Andrei Muraru, propunerea pentru postul de ambasador în SUA, urmărit penal

Andrei Muraru, propunerea pentru postul de ambasador în SUA, urmărit penal

Consilierul prezidențial Andrei Muraru, care a fost recent propus pentru funcția de ambasador în SUA, a fost urmărit penal pentru șantaj.

Andrei Muraru, cel propus pentru funcția de ambasador în SUA, a fost în trecut urmărit penal pentru șantaj.

El este consilierul prezidențial care ar putea ocupa funcția de ambasador al României în SUA.

Jurnaliștii de la Curentul au dezvăluit încă din anul 2016 cum Judecătoria Sector 5 a dispus urmărirea penală pe numele său.

Andrei Muraru era acuzat de șantaj cu documente secrete. El s-ar fi folosit de acte sustrase chiar de fratele său din arhiva SIPA.

Fostul judecător Corneliu Turianu i-a făcut plângere penală pentru acest lucru.

Muraru Dan-Andrei a fost acuzat pe 6 octombrie 2016 de obținerea unor foloase necuvenite prin șantaj. Cel șantajat era chiar profesorul Corneliu Turianu.

Andrei Muraru, posibil viitor ambasador în SUA, urmărit penal în 2016

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plângerea formulată de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimatii Muraru Dan Andrei şi Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonanţei nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 şi a ordonanţei nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, pe care le desfiinţează.

Trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000.

În baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 05.10.2016”, se arăta la acel moment în hotărârea judecătorească.

Judecătorii au indicat două articole din lege.

Art. 13 ind.1. – „În cazul infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 din Codul penal, în care este implicată o persoană dintre cele prevăzute la art. 1, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Art. 12 – „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, arată Curentul.info.

Reamintim că Andrei Murar a confirmat faptul că a fost propus pentru funcția de ambasador al României în SUA. De asemenea, menționă că președintele Klaus Ioahnnis ar urma să-l numească.

Citește și: Noul ambasador al României în SUA e apreciat în MAE. Bogdan Aurescu: „O alegere excelentă”