Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu, mesaj tranșant la adresa PNL pe tema rotației premierului: Altă variantă decât alegeri anticipate nu există
Marcel Ciolacu, mesaj tranșant la adresa PNL pe tema rotației premierului: Altă variantă decât alegeri anticipate nu există

Marcel Ciolacu, mesaj tranșant la adresa PNL pe tema rotației premierului: Altă variantă decât alegeri anticipate nu există

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că, dacă nu se va respecta protocolul cu privire la rotația premierului, se va ajunge la alegeri anticipate. PSD ar trebui să preia portofoliul de premier în mai 2023, dar liderul PNL Iași a declarat că schimbarea premierului nu este o idee bună.

Liderul PSD a transmis, marți, un mesaj tranșant pentru colegii de la PNL. Marcel Ciolacu a spus că dacă nu se va respecta protocolul privind rotația premierului, atunci se va ajunge la alegeri anticipate.

Declarația vine după ce, liderul PNL Iași, Alexandru Muraru a declarat că nu ar fi indicat ca premierul să fie schimbat cu un an înainte de alegeri și atâta timp cât la graniță este un război. PNL a ținut să dea asigurări, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că protocolul va fi respectat.

Mesaj clar de la vârful PSD

Marcel Ciolacu a spus că va accepta să fie premier începând cu luna mai a anului 2023, dacă va primi votul colegilor.  „În primul rând, este o onoare să fii prim-ministru, nu e pe dorințe, nu e pe dorite. Dorința mea ține de votul colegilor mei. Dacă aceștia vor considera că eu sunt cea mai potrivită persoană ca și prim-ministru, eu am să fiu”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD spune că partidul va avea „categoric“ premierul începând cu luna mai a anului 2023. El spune că dacă nu se va respecta protocolul privind rotația premierul, se va ajunge la alegeri anticipate. „Protocolul este clar și am anunțat că dacă nu se face această rotativă altă variantă decât alegeri anticipate nu există”, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit stiripesurse.ro. 

Declarația care a încins spiritele

Președintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a afirmat, zilele trecute, că partidul său ar putea păstra funcția de premier anul viitor. El a declarat că nu este bine ca acesta să fie schimbat înainte de alegeri, mai ales când este un război la graniță. Alexandru Muraru a apreciat că PSD ar putea accepta menţinerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier.

„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun”, a spus Alexandru Muraru.

Asigurări de la PNL

PNL a ținut însă să asigure PSD că intenționează să respecte protocolul coaliției de guvernare. „Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliţiei de guvernare. PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului. Este o perioadă dificilă pentru ţară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate şi seriozitate”, a scris Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, într-o postare pe Facebook.