Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu, liderul PSD: ”Vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect”
Marcel Ciolacu, liderul PSD:  ”Vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect”

Marcel Ciolacu, liderul PSD: ”Vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect”

Președintele Camerei Deputaților a negat miercuri zvonurile despre unele neînțelegeri din coaliția de guvernare cu privire la bugetul din 2022. Marcel Ciolacu a susținut că este absolut necesar ca România să aibă un plan bugetar trecut prin Parlament până la finalul anului. Din păcate, momentan se vorbește despre tăierea pensiilor și a salariilor. În ceea ce privește evaziunea fiscală din România, nu s-a luat o decizie clară.

Marcel Ciolacu a vorbit despre subiectele discutate în ședința de Guvern de marți. Conform acestuia, nu se pune problema de neînțelegeri între partide, ci din contră, s-au înțeles „peste tot” și urmează să mai aibă o întâlnire vineri, precum și luni „după ce toate ministerele trimit solicitările pentru buget”.

„Consider că anul acestea trebuie să închidem anul cu un buget de stat trecut prin Parlament”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În cadrul declarațiilor făcute miercuri seara, acesta a precizat faptul că liderii coaliției de guvernare vorbesc despre tăieri de salarii și de pensii, în loc de introducerea facturării electronice în „zonele în care există marea evaziune”. Ministrul finanțelor nu ia în calcul această măsură, ci mai degrabă „măsuri fiscale de a aduce din organizarea instituțională”, susține liderul PSD.

Ce măsuri va lua ministrul Finanțelor cu privire la evaziunea fiscală?

„În acest moment, România se estimează că are o evaziune fiscală la 10% din PIB. Mai exact ca să şi cuantificăm, 10% din PIB sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Agriculturii, ca să înţelegem nivelul evaziunii fiscale din acest moment, analize făcute. 34% din TVA nu e colectat în România. Acest lucru cuantificat în bani, a spus şi CE acum două zile într-un raport special pentru România, înseamnă în bani şase miliarde de euro.

În loc să gândim să atragem fondurile europene din exerciţiul financiar trecut, discutăm prea mult de PNRR, bani care vor veni peste un an, doi. În loc să reorganizăm vama, să introducem cât mai repede radarul mărfurilor şi în zonele în care există marea evaziune toată facturarea să fie electronică, vorbim cum să tăiem din salarii şi din pensii. E incorect.

Îmi doresc un Guvern funcţional, un Guvern care să colecteze ce este al statului român.

Luni, Ministerul Finanţelor va veni cu măsurile ca să acoperim această problemă atât în zona de evaziune, cât şi de necolectare a TVA”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În legătură cu taxa de solidaritate, președintele Camerei Deputaților susține că „e posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”.

„Avem în continuare discuţii. Staţi să vedem cifrele bugetare. Există această discuţie, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Oricum, orice taxă pe care o hotăreşte coaliţia să fie prinsă şi modificat Codul Fiscal are un termen de şase luni până când intră în vigoare”, a conchis liderul PSD.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: